BULTÜRK, kültürel hafızayı canlı tutmak ve genç nesillere Balkanlar’daki Türk varlığını doğru bir perspektifle aktarmak amacıyla Bayrampaşa İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Program kapsamında Bulgaristan tarihi, Bulgaristan Türklerinin yaşadığı süreçler ve 1984–1989 asimilasyon politikaları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirildi; ardından “Kırcaali Efsanesi” belgeseli gösterildi.
Programa BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk ve Genel Sekreter Aysu Akbaş katıldı.
Bulgaristan Türkleri ve 1984–1989 Süreci Anlatıldı
Söyleşide özellikle 1984–1989 yılları arasında Bulgaristan’da Türklere yönelik uygulanan asimilasyon politikaları detaylı şekilde ele alındı. İsim değiştirme zorunluluğu, Türkçe konuşma yasağı, dini ve kültürel baskılar ile zorunlu göç süreci öğrencilere tarihsel arka planıyla anlatıldı. Bu dönemin yalnızca siyasi bir mesele değil, aynı zamanda bir kimlik ve insan hakları meselesi olduğu vurgulandı.
Gençlere, yaşananların yakın tarih olduğunu ve hâlâ canlı tanıklıklarla aktarıldığını hatırlatılarak tarih bilincinin önemine dikkat çekildi. Öğrencilerle karşılıklı sohbet ortamında geçen programda sorular cevaplandı, merak edilen konular üzerine samimi bir diyalog kuruldu.
“Kırcaali Efsanesi” Belgeseli İlgi Gördü
Programın devamında gösterilen “Kırcaali Efsanesi” belgeseli, Bulgaristan’daki Türk varlığının tarihsel ve kültürel boyutunu görsel anlatımla öğrencilere sundu. Belgesel gösterimi sonrasında öğrenciler duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Bulgaristan Gofreti İkramı
Program sonunda öğrencilere Bulgaristan’dan getirilen gofretler ikram edildi. Bu küçük ama anlamlı jest, anlatılan coğrafyanın kültürel bir yansıması olarak öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı ve etkinliğe sıcak bir atmosfer kattı.
Okul Müdürü Cemalettin Koçak’a Teşekkür
Okul Müdürü Cemalettin Koçak, böylesine önemli bir tarihî ve kültürel konunun öğrencilerle buluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek BULTÜRK yönetimine teşekkür etti.
Program, toplu fotoğraf çekimi ve iyi dileklerle sona erdi. BULTÜRK yetkilileri, Bulgaristan Türklerinin tarihini ve kültürel mirasını genç kuşaklara aktarmaya devam edeceklerini belirtti.

TÜRK ASRI’NI BEKLEMEYECEĞİZ, İNŞA EDECEĞİZ
KIZ ÇOCUKLARINA NASIL SESLENMELİYİZ?
Dr. Sadık Ahmet’in Mirası: Bir İnsan Susturuldu, Bir Dava Susmadı
BULTÜRK Derneği’nden Türk Dünyasını Buluşturan Rumeli’ye Geçiş Konferansı ve Kırcaali Efsanesi Belgeseli Kapanış Programıyla Tamamladı
BULTÜRK Derneği Genel Sekreteri Aysu AKBAŞ’ın Proje Kapanış Yemeği Açılış Konuşması
ÇOCUKLARIMIN GÖZLERİNDE GÖRDÜĞÜM GELECEK
Türk Devletleri Teşkilatı’nın Sessiz Dönüşümü: Kültürel İş Birliğinden Jeostratejik Güç Birliğine