Edirne’de bulunan Sveti Georgi Bulgar Kilisesi’nde Bulgar cemaatinin düzenlemek istediği isim günü ayini, Bulgarca yerine Yunanca yapılmasının istenmesi nedeniyle iptal edildi.
Yaşanan gelişme, cemaat içerisinde tartışmalara neden olurken konu kamuoyunda da dikkat çekti. Kilisede ibadete katılan cemaatin büyük bölümünün Bulgar olmasına rağmen Bulgarca ayine izin verilmemesi, kültürel ve dini haklar açısından eleştirildi.
Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, insanların ibadetlerini kendi ana dillerinde gerçekleştirmesinin en temel kültürel ve manevi haklardan biri olduğu vurgulandı. Dilin yalnızca iletişim aracı olmadığı; aynı zamanda toplumların tarihi, kültürü ve hafızasının taşıyıcısı olduğu ifade edildi.
Açıklamalarda ayrıca, Bulgarca ayin geleneğinin geçmişten gelen dini uygulamalara ve tarihsel anlaşmalara dayandığı belirtilirken, bu hakkın sınırlandırılmasının Balkanlar’daki hassas kültürel dengeler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekildi.
Balkan coğrafyasında barış ve toplumsal huzurun; farklı milletlerin, inançların ve dillerin birbirine saygı göstermesiyle mümkün olabileceği belirtilirken, tüm taraflara sağduyu çağrısı yapıldı.
Dini özgürlüklerin ve kültürel hakların korunmasının toplumsal barış açısından büyük önem taşıdığı ifade edilirken, Bulgar cemaatinin kendi diliyle ibadet etme talebinin meşru bir hak olduğu kaydedildi.
Kaynak: Bultürk Haber Merkezi
Fotoğraf: Palmiye Royale Palace

Türk Dünyası Mutfağı MEB 2. Uluslararası Gastronomi ve Aşçılık Yarışması Başladı
TDT Genel Sekreteri, Türk Dünyası Gençlik Vakfı Başkanını Kabul Etti
Türk Dünyası Rekabet Otoriteleri Şuşa’da Buluştu
Kardzhali’de İkinci Vali Yardımcısı Atandı
Rumen Radev: Türkiye, Güvenlik, Enerji ve Ulaştırma Bağlantısallığında Bulgaristan İçin Kilit Bir Ortaktır
Dışişleri Bakanı Fidan, Bulgaristan Ziyaretini Değerlendirdi
Bulgaristan ve Türkiye İkili Ekonomik İlişkilerin Genişletilmesini Görüştü
Bulgaristan’da 10. Türkçe Çalıştayı Düzenlendi: Kültürel Mirasın Korunması Vurgulandı