Birleşmiş Milletler koordinasyonunda, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni bir liderler zirvesi 28 Ocak Çarşamba günü düzenlenecek. Zirvede, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman bir araya gelecek. Toplantı, BM Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi Maria Holguin tarafından yürütülen girişimlerin devamı olarak planlandı.

Zirve öncesinde Holguin, her iki liderle ayrı ayrı görüşmeler yaparak müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasına zemin hazırlamayı hedefliyor. Holguin ayrıca Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile Brüksel’de bir araya gelerek AB’nin sürece dahil olma olasılıklarını ele aldı.

Bu toplantı, taraflar arasındaki uzun süredir devam eden görüşmelerin bir parçası olarak önem taşıyor. Daha önceki temaslarda, teknik konularda bazı ilerlemeler sağlansa da temel meseleler — örneğin daha fazla geçiş noktasının açılması ve güvenlik alanındaki projeler gibi başlıklar — henüz çözüme kavuşturulamadı.

Kıbrıs sorunu 1974’ten bu yana ada ikiye bölünmüş durumda ve BM, adadaki barışı korumak için 1964’ten beri Birleşmiş Milletler Barış Gücü’yle (UNFICYP) faaliyet gösteriyor.

Kaynak: Euronews

Yazar