Nepal’in Çin sınırına yakın Rasuwa bölgesi ve çevresinde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 903’e yükseldi. Bölgede sel sularına kapılan kişileri kurtarmak için arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Nepal Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Kurumu, felakette 592’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 4 bin 247 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Yetkililer, şu ana kadar 10 bin 451 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
Kayıplar arasında, selden etkilenen bölgelerdeki çeşitli hidroelektrik projelerinde çalışan en az 933 işçinin bulunduğu belirtildi. Felaketin etkileri Nepal’in yanı sıra Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde de hissedilirken, burada hayatını kaybedenlerin sayısının 16’ya yükseldiği aktarıldı.
Rasuwa bölgesinde 26 Ağustos’ta meydana gelen sel, çok sayıda köprünün yıkılmasına ve yolların hasar görmesine neden oldu. Arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla bölgeye helikopterler sevk edildi.
Uzmanlar, selin oluşumunda bölgede yaşanan buzul hareketlerinin etkili olduğunu değerlendiriyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, başlangıçta deprem olarak değerlendirilen 5,2 büyüklüğündeki sismik hareketin kaynağının buzul çökmesi olduğunu açıkladı. Uzmanlar da dağlık alandan kopan buzul parçalarının tetiklediği çığın sel felaketine yol açmış olabileceğini belirtti.
Kaynak: AA

KKTC’de 3 günlük ulusal yas ilan edildi