Gabriel Valkov sol için Bulgaristan’da eğitimin ve gençlerin gelişiminin, bankaların kârlarından daha önemli olduğunu söyledi. Ulusal Meclis, Öğrenci ve Doktora Öğrencilerinin Kredilendirilmesi Hakkında Kanunda değişiklik ve ek yapılmasına ilişkin yasa tasarısını birinci ve ikinci okumada oybirliğiyle kabul etti. Buna göre öğrenci kredilerinin faizi yüzde 7’den yüzde 3’e indiriliyor. İkinci çocuğun doğumu veya evlat edinilmesi hâlinde, kredi her iki ebeveyn için de devlet tarafından silinecek ve geri ödeme, ebeveynler yerine devlet tarafından bankaya yapılacak. Milletvekilleri ayrıca, bankaların Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile imzaladıkları standart sözleşmelere uymamaları durumunda yaptırımlar uygulanmasını da kararlaştırdı.
Yasa tasarısının uzun bir geçmişi bulunuyor. Çalışmalar, 8 yıl önce BSP (Bulgaristan Sosyalist Partisi) Gençlik Birliği’nden uzmanlar tarafından başlatıldı. O dönemde ilk kez yüksek faiz oranları, öğrenciler için yeterli korumanın olmaması ve genç ailelere yönelik gerçek destek eksikliği gündeme getirildi. Yasa tasarısı geçen yıl Ulusal Meclis’e sunuldu.
Yasa tasarısının sunucusu ve BSP Gençlik Birliği Başkanı olan Gabriel Valkov,
“Eğitime erişimdeki sosyal eşitsizliğin azaltılması, genç sosyalistlerin temel hedeflerinden biridir. Sol için Bulgaristan’da eğitimin ve gençlerin gelişiminin, bankaların kârlarından daha önemli olduğu açıktır,” dedi.
Bultürk Haber Merkezi
Fotoğraf: Trafficnews

България на кръстопът: Време за смела системна промяна
Bulgaristan %100 paralel sayım sonuçlarına göre: Parlamento’ya 4 parti giriyor
Avrupa medyası nasıl yorumluyor?
Turgut Özal ve Bulgaristan Türkleri: Bir Devlet Adamlığının Ötesinde, Bir Vefa Hikâyesi
Macaristan’da tarihi seçim: Sandıklar kapandı, katılım rekor kırdı
Bulgaristan’da oy satın alma operasyonlarında 1 milyon avro ele geçirildi
Yarım Kalmış Bir Hayatın Şiiri: Recep Küpçü’ye Dair