Kosova’da siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık sürerken, ülkenin önde gelen muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’nin siyasi istişare toplantısı davetini geri çevirdi.
Demokratik Kosova Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK), Cumhurbaşkanı Osmani’nin ülkenin siyasi geleceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlemek istediği toplantıya katılmayacaklarını bildirdi.
Muhalefetten istişare sürecine tepki
Muhalefet partilerinin kararı, Kosova’da siyasi kurumlar arasındaki gerilimin devam ettiğini ortaya koydu. Partiler, Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü sürecin mevcut siyasi sorunları çözmekten uzak olduğunu savunarak davete katılmama kararı aldı.
Kosova’daki siyasi belirsizliğin temelinde, cumhurbaşkanlığı makamının doldurulmasına ilişkin yaşanan anlaşmazlıklar ve parlamentodaki siyasi dengeler bulunuyor. Ülkede cumhurbaşkanının seçilmesi için gerekli siyasi uzlaşmanın sağlanamaması, daha önce de kurumsal krize yol açmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi dengeleri zorluyor
Kosova’da cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis’te gerekli çoğunluğun oluşturulamaması, iktidar ile muhalefet arasındaki görüş ayrılıklarını daha da belirgin hale getirdi.
Başbakan Albin Kurti daha önce cumhurbaşkanının seçilebilmesi için muhalefet liderleriyle görüşmeler yapılması gerektiğini açıklamıştı. Ancak siyasi partiler arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle süreç ilerlemekte zorlanıyor.
Ülkedeki siyasi krizin aşılması için yeni bir uzlaşma zemini oluşturulması beklenirken, muhalefetin Cumhurbaşkanı Osmani’nin davetini reddetmesi bu sürecin kısa vadede kolay olmayacağına işaret ediyor.
Yeni seçim tartışması yeniden gündemde
Siyasi uzlaşmanın sağlanamaması halinde erken seçim seçeneğinin yeniden gündeme gelmesi ihtimali bulunuyor. Kosova, son dönemde hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanının seçilmesi süreçlerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle art arda siyasi krizlerle karşı karşıya kaldı.
Muhalefet partilerinin son kararı, ülkede yeni bir siyasi çıkmaz yaşanabileceği yönündeki endişeleri artırırken, önümüzdeki günlerde iktidar ve muhalefet arasında yeni bir müzakere zemininin oluşturulup oluşturulamayacağı yakından takip edilecek.
Kosova’daki siyasi aktörlerin ortak bir çözüm üzerinde uzlaşamaması, ülkenin hem iç siyasi istikrarı hem de Avrupa Birliği ve bölgedeki diğer aktörlerle yürüttüğü süreçler açısından yeni belirsizlikler doğurabilir.
Kaynak: BTA

TÜRK’ÜN HAFIZASI: SÖZDEN DEVLETE, DEDE KORKUT’TAN YAPAY ZEKÂYA
Devletleri Dış Düşman Değil, İç Zaaf Yıkar
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’den iş dünyasına güçlü destek mesajı
Azerbaycan’dan Rusya’ya sert tepki: Büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı