Gülten RAYİMOĞLU

Hayat, görünmez bir etkileşim ağıdır. Her davranışımız, bir taşın suya atıldığında yarattığı halkalar gibi çevremize yayılır. Bu halkalar, bazen bir gülümseme ile ışıldayan bir iyilik olurken, bazen de öfkenin karanlık gölgesini taşıyan bir kötülüğe dönüşebilir. İşte bu yüzden, davranışlarımızın sadece kendimizi değil, çevremizi de etkilediğini fark etmek büyük bir sorumluluk taşır.

İyilik Bulaşıcıdır
Bir gülümsemenin nelere yol açabileceğini düşünün. Gününüzün sıkıntıları arasında size içten bir tebessüm eden bir yüz, moralinizi yükseltebilir. Belki siz de başkasına aynı sıcaklığı gösterecek ve bu davranış, hiç tanımadığınız birine kadar ulaşacaktır. İyilik, bu kadar güçlü ve bu kadar basittir. Küçük bir jest, koca bir zincirin başlangıcı olabilir.
Düşünün, bir gün birine yardım ettiğinizde, o kişinin de başkasına yardım etmeye daha istekli hale geldiğini. İyilik, sadece bireysel bir erdem değil, toplumsal bir iyileştiricidir. Doğru bir yerde, doğru bir zamanda yapılan küçücük bir iyilik bile çevresine umut ve enerji saçar.

Kötülük de Aynı Şekilde Yayılır
Ne yazık ki, kötülük de aynı derecede bulaşıcıdır. Kötü bir söz, bir hareket ya da düşüncesizce yapılan bir davranış, insanlarda hayal kırıklığı ve öfke yaratabilir.
Bu negatif enerji, bir başkasına sıçrar ve böylece bir zincirleme reaksiyon başlar.
İşte bu yüzden, kötülük yalnızca yapanın değil, maruz kalan herkesin hayatını etkiler.
Kötü bir davranış, çevresinde hızla büyüyen bir karanlık gibi yayılır.
Negatif bir ortamda bulunan insanlar, farkında olmadan o karanlığı üzerlerine alır ve başkalarına taşırlar. Bu yüzden sadece ne yaptığımız değil, nerede durduğumuz, hangi etkilerle çevrili olduğumuz da önemlidir. Kötülüğün olduğu bir ortamda durmak, zamanla bizi de onun parçası yapabilir.

Durduğumuz Yere Dikkat Etmeli
Seçimlerimiz, yalnızca ne yaptığımızla sınırlı değildir. Hangi çevrede olduğumuz, hangi insanlarla vakit geçirdiğimiz ve hangi enerjileri hayatımıza aldığımız da önemlidir. İyilik dolu bir çevrede bulunmak, bizi daha iyi bir insan yaparken, kötülüğün hâkim olduğu bir ortam, farkında olmadan bizi de karanlık bir döngünün içine çekebilir.

O halde bugün kendimize soralım:
Nerede duruyoruz? Hangi etkilerle besleniyoruz?
Ve daha önemlisi, biz hangi etkileri yayıyoruz?
Çünkü iyilik de kötülük de birer dalga gibi büyür ve yayılır.
Seçim bizim elimizde. Dalganızın yönünü belirleyen şey, sizin niyetiniz ve farkındalığınızdır.
Bugün, iyiliği yaymaya karar verelim. Küçük de olsa bir güzellik yapalım; bir tebessüm, bir teşekkür, bir yardım eli. Çünkü unutmamalıyız ki iyilik, sadece başkalarını değil, bizi de iyileştirir.
Kötülükten uzak duralım; yalnızca yapmaktan değil, ona tanıklık etmekten bile kaçınalım.
Nerede durduğumuzu ve neyi yaydığımızı iyi düşünelim.
Çünkü hayat, bizim bıraktığımız izlerle şekillenir.
Ve unutmayalım:
Bir iyilik dalgası, dünyayı değiştirebilir.

Yazar