Bosna Hersek’te etnik Sırp siyasetçi Milorad Dodik, ülkenin İran ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerini tamamen sonlandırma çağrısında bulundu. Dodik, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, mevcut Ortadoğu çatışması bağlamında Tahran ile ilişkilerin sürdürülmesinin uygun olmadığını belirtti ve temsilcileri aracılığıyla bu yönde girişim başlatacaklarını söyledi.
Açıklamasında Dodik, İran’ın “agresif ve terör tehdidi” oluşturduğunu öne sürerek Sırp entitesinin İran’ın politika ve sisteminden farklı bir “uygar dünya” içinde olduğunu savundu. Bu nedenle diplomatik temasların ve ekonomik iş birliğinin kesilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
Dodik’in teklifi, Bosna Hersek’te siyasi liderler arasında Ortadoğu krizine yönelik farklı bakış açılarını bir kez daha ortaya koydu. Ülkenin dışişleri bakanı Elmedin Konaković ise bölgedeki diğer Körfez ülkeleriyle temaslarını sürdürdü ve Bosna Hersek’in bazı Arap devletleriyle dayanışma mesajı verdi; İran konusunda ise resmi bir pozisyon açıklamadı.
Bu gelişme, özellikle Bosna Hersek’in etnik temelli siyasal bölünmeleri ve dış politika duruşu açısından yeni tartışmalara yol açması beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: BTA
Fotoğraf: AA
Yazar
Bunu paylaş:
- Facebook üzerinde paylaş (Yeni pencerede açılır) Facebook
- X'te paylaş (Yeni pencerede açılır) X
- LinkedIn'de paylaş (Yeni pencerede açılır) LinkedIn
- Threads'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Threads
- WhatsApp'ta paylaş (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
- Pinterest'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Pinterest
- Telegram'da paylaş (Yeni pencerede açılır) Telegram

Katar bu sabah hava savunmasıyla ülkesine yönelik fırlatılan bir roketi başarıyla imha etti
Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu 19 Nisan parlamento seçimleri için ilk düzenli brifingini bugün yapacak
Bulgaristan Enerji Bakanı Traycho Traykov bugün Kozloduy Nükleer Santrali’ni ziyaret edecek
Bulgaristan’da şu aşamada doğrudan bir tehlike yok, ancak dolaylı risk var — Dışişleri Bakanı açıkladı