Ulusal Sigorta Enstitüsü’nün verilerine göre, bu yılın ocak ayında emekli olanların sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 15.630 kişi (yüzde 0,8 oranında) artış gösterdi. Ülkede 2 milyondan fazla kişi, ortalama 929 leva olan emeklilik maaşıyla geçimini sağlıyor. Bu miktar, 2024’teki emekli maaşından 103 leva (yüzde 12,5 oranında) daha yüksek.
Devlet Sosyal Güvenliği’nin emeklilik harcamaları ise ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 artarak yaklaşık 2 milyar levaya ulaştı. Bu dönemde, Devlet Sosyal Güvenlik konsolide bütçesinden elde edilen gelirler 1,1 milyar levanın üzerinde gerçekleşti. Gelirler, Ocak 2024’e kıyasla 140,6 milyar leva daha fazla olurken, giderler 2 milyar levanın üzerinde seyrederek Ocak 2024’e göre 178,3 milyar leva artış gösterdi. Bu meblağların 151,8 milyar levası, Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamındaki nakdi yardım ve ödemelere ayrıldı.
Bu veriler, emeklilik sistemindeki yükün ve devletin sosyal güvenlik harcamalarının artmaya devam ettiğini gözler önüne seriyor.
BULTÜRK
Yazar
Bunu paylaş:
- Facebook üzerinde paylaş (Yeni pencerede açılır) Facebook
- X'te paylaş (Yeni pencerede açılır) X
- LinkedIn'de paylaş (Yeni pencerede açılır) LinkedIn
- Threads'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Threads
- WhatsApp'ta paylaş (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
- Pinterest'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Pinterest
- Telegram'da paylaş (Yeni pencerede açılır) Telegram

Интервю с Рафет УЛУТЮРК
Yeni Bir Dünya İçin El Ele
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreterliğinin ev sahipliğinde; EkoAvrasya Vakfı, Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği (TÜRKSİT) ve Politik Stratejiler Araştırma Merkezi (POLSAM) iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dünyası Entegrasyonunda Yeni Ufuklar: Ortak Geleceğe Doğru Stratejik Vizyon” Uluslararası Sempozyumu, Ankara’da gerçekleştirildi
Birleşmiş Milletler’in Meşruiyet Krizi ve Çok Kutuplu Dünya Düzeninin Yükselişi: Küresel Yönetişimin Geleceği Üzerine Stratejik Bir Değerlendirme
A Milli Takım Dünya Basınında: “En İyi Kadro Türkiye’de”
Rubio: Trump Türkiye’deki NATO Zirvesine Katılacak
Batı Balkan Ülkelerinin AB Üyeliği Gerçek Kriterlere Dayanmalı