Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 25 Ekim 2026 tarihinde, ikinci tura kalınması halinde ise 1 Kasım 2026’da yapılacak. Seçim takvimi, Parlamento’da gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısının ardından siyasi parti grup başkanları tarafından açıklandı.
Bulgaristan Anayasası’na göre cumhurbaşkanlığı seçiminin, görevdeki cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından en erken üç ay, en geç iki ay önce yapılması gerekiyor. Mevcut Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 22 Ocak 2027’de sona erecek.
Şu ana kadar cumhurbaşkanlığı seçimleri için resmen açıklanan iki aday bulunuyor. Bunlardan biri İlerici Bulgaristan tarafından desteklenen mevcut Cumhurbaşkanı İliyana Yotova, diğeri ise Bulgaristan Ziraat Halk Birliği (BZNS) Genel Başkanı Nikolay Nençev. Siyasi kulislerde eski geçici hükümet başbakanı Andrey Gyurov ile Prof. Daniel Vılçev de olası adaylar arasında gösteriliyor.
25 Ekim’de yapılacak ilk turda hiçbir adayın geçerli oyların yarısından fazlasını alamaması halinde, en fazla oyu alan iki aday 1 Kasım’da gerçekleştirilecek ikinci turda yarışacak. Seçimlerin, Bulgaristan’ın önümüzdeki dönemdeki iç ve dış politikası açısından belirleyici olması bekleniyor.
Kaynak: bnrnews.bg
Yazar
Bunu paylaş:
- Facebook üzerinde paylaş (Yeni pencerede açılır) Facebook
- X'te paylaş (Yeni pencerede açılır) X
- LinkedIn'de paylaş (Yeni pencerede açılır) LinkedIn
- Threads'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Threads
- WhatsApp'ta paylaş (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
- Pinterest'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Pinterest
- Telegram'da paylaş (Yeni pencerede açılır) Telegram

Kalotina Sınır Kapısı’nda Bulgaristan’a Giriş Yapan Araç Trafiği Yoğunluğunu Koruyor
Bulgaristan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi 25 Ekim’de Yapılacak
Türk SİHA’ları İnsanlı-İnsansız Ortak Harekât Konseptinde de Başrol Üstlenecek
BM Genel Sekreteri Guterres, Üçlü Zirve İçin Kıbrıs’ta
UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 49. Oturumu Türkiye’de Düzenlenecek
Aşkabat’ta Türkmenistan-Özbekistan İş Forumu Düzenlendi
Rusya, Kazakistan ve Özbekistan ile Askeri İş Birliği Anlaşmalarını Revize Ediyor
“Türkiye Yüzyılı: İletişimin Yüzyılı” Temasıyla 2. İletişim Şurası Ankara’da Başladı
Kazakistan, Türkiye, Çin ve Özbekistan’a Yeni Direkt Uçuşlar Başlatıyor