ANKARA – 28 Ekim 2026
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, 29 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilecek. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliği yapacağı toplantı, 29-30 Ekim tarihlerinde düzenlenecek TDT 13. Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında yapılacak.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplantıyla birlikte TDT dışişleri bakanları bu yıl biri olağan, dördü gayriresmî olmak üzere beşinci kez konsey düzeyinde bir araya gelmiş olacak.
İş birliği alanları ve kurumsallaşma gündemde
Toplantıda, teşkilat bünyesindeki iş birliği alanlarının geliştirilmesi ve TDT’nin kurumsal yapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ele alınacak. Görüşmelerin sonunda, teşkilatın işleyişine ilişkin bazı idari ve mali belgelerin onaylanması bekleniyor.
Bakan Hakan Fidan’ın toplantı kapsamında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. Fidan’ın konuşmasında, Türk devletleri arasındaki siyasi diyaloğun ve ortak hareket etme kapasitesinin güçlendirilmesine dikkat çekmesi öngörülüyor.
Enerji, ticaret, yatırımlar, dijital dönüşüm ve savunma sanayisi gibi alanlarda somut iş birliklerinin geliştirilmesi de toplantının öne çıkan başlıkları arasında yer alacak. Ayrıca Hazar Geçişli Orta Koridor’un güçlendirilmesiyle Asya ve Avrupa arasındaki ulaştırma bağlantılarının ve ekonomik dayanıklılığın artırılması konularının gündeme gelmesi bekleniyor.
Afganistan’daki gelişmelerin bölgesel güvenlik, istikrar ve bağlantısallık üzerindeki etkileri de değerlendirilecek. Bu çerçevede TDT üyesi ve gözlemci ülkeleri arasındaki istişare ve koordinasyonun artırılması konusu ele alınacak.
TDT’nin 13. Zirvesi Ankara’da düzenlenecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek TDT 13. Devlet Başkanları Zirvesi, “Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik” temasıyla düzenlenecek. Tema, Erdoğan’ın “Türk Dünyası Yüzyılı” vizyonundan ve İsmail Bey Gaspıralı’nın düşünce mirasından ilham alıyor.
2009 yılında Nahçıvan Anlaşması’yla kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin adı, 2021’de İstanbul’da düzenlenen zirvede alınan kararla Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi.
Merkezi İstanbul’da bulunan teşkilatın Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan olmak üzere beş üyesi bulunuyor. Macaristan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ise gözlemci statüsünde yer alıyor.
TDT, üye ülkeler arasında siyasi dayanışmayı güçlendirmeyi, ekonomik ve teknik iş birliğini geliştirmeyi ve Türk dünyasının ortak tarihî ve kültürel mirasını tanıtmayı amaçlıyor.
Kaynak: AA

Yunanistan, 28 Ekim Ohi Günü’nü törenlerle kutluyor
Romanya, Braşov’daki sabotaj nedeniyle Rusya’nın Bükreş Büyükelçisi’ni çağırdı
Sırbistan’da İsrail Büyükelçiliği önünde terör saldırısı: Polis yaralandı, saldırgan öldürüldü
Bulgaristan Başbakanı Radev’in sözleri Romanya’da tartışma yarattı
İsrail seçimlerinde Netanyahu cephesi önde, hükümet çoğunluğu belirsiz




