Bulgaristan genelinde küçükbaş hayvanların nakline yasak getirildi. Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı, alınan kararın çiçek hastalığının yayılmasını önlemek ve ülkedeki karmaşık epizootik duruma karşı ek tedbir almak amacıyla alındığını açıkladı.

Plovdiv ilinde daha önce uygulamaya konulan otlatma, nakil ve ticaret yasağı devam ediyor. Hastalık ihbarı dışında, hayvan çiftliklerine sözleşmeli veterinerlerin, Devlet Tarım Fonu ve belediye tarım dairelerinden denetim ekiplerinin ziyaretleri de geçici olarak durduruldu.

Plovdiv ve Haskovo illerinde çiğ koyun ve keçi sütü alımı yasaklanırken, küçükbaş hayvan pazarları ile fuarların düzenlenmesine de izin verilmiyor.

Yılın başından bu yana ülke genelinde 106 çiçek hastalığı vakası tespit edildi. Toplam 11 bin küçükbaş hayvan hastalıktan etkilendi. Bu vakaların 94’ü Plovdiv ilinde görüldü ve yaklaşık 8 bin 900 koyun ile keçi hastalık nedeniyle zarar gördü.

BULTÜRK Gazetesi

Yazar