Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununa ilişkin düzenlenecek üçlü zirve öncesinde temaslarda bulunmak üzere adaya geldi. Guterres’in ziyaretinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmesi, ardından iki lideri üçlü zirvede bir araya getirmesi planlanıyor.
Guterres, Kıbrıs’a gelişinin ardından yaptığı açıklamada, adada kapsamlı ve kalıcı bir çözüme destek vermek amacıyla bulunduğunu belirterek, “Birleşmiş Milletler barışı dayatamaz. Barışı ancak Kıbrıslılar, liderleri aracılığıyla inşa edebilir.” ifadelerini kullandı. Görüşmelerde güven artırıcı önlemler, iki toplum arasındaki iş birliği ve müzakere sürecinin geleceği ele alınacak.
Program kapsamında Guterres’in ayrıca BM Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nı, iki toplumlu teknik komiteleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini ziyaret etmesi öngörülüyor. Üçlü zirve öncesinde liderlerle düzenlenecek ortak akşam yemeğinin ise müzakerelere hazırlık niteliği taşıdığı belirtiliyor.
16 yıl aradan sonra bir BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyan temasların, Kıbrıs meselesinde yeni bir diyalog zemini oluşturup oluşturmayacağı uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
Kaynak: TRT Avaz

Genç Milli Yelkenci Parla Kabasakal Dünya Şampiyonluğunun Ardından Avrupa Zirvesini Hedefliyor
Ukrayna’da Yolcu Trenine İHA Saldırısı: Makinist ve Yardımcısı Hayatını Kaybetti
Türkiye’nin Ay Görevi İçin Tarih Netleşti: Milli Ay Aracı 2027’de Uzaya Gönderilecek
İran’dan Hürmüz Boğazı İçin Yeni Uyarı: ABD ve İsrail Gemilerine Geçiş Yok
Trakya Üniversitesi Heyetinden Kırcaali’de Ömer Lütfi Kültür Derneği’ne Ziyaret
Bulgaristan Enerji Depolamada Küresel Ligde: Batarya Kapasitesi 8,6 GWh’ye Ulaştı
Bulgaristan’dan İstanbul’da Turizm Atağı: Türk Turistler İçin Tanıtım Kampanyası
Tuna’daki Su Seviyesi Feribot Ulaşımını Vurdu: Bulgaristan-Romanya Hatlarında Seferler Durdu
Trakya’da Yeni Lojistik Hamlesi: Türkiye-Bulgaristan Ticaretine Yeni Kapı