Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset, Orta Doğu’daki mevcut krizin “tam ölçekli bir çatışmaya doğru sürüklendiğini” belirterek Avrupa’nın bu gerilim karşısında daha güçlü ve koordineli bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Berset, Körfez bölgesinde artan saldırılar ve silahlı çatışmaların yayılmasının, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için ciddi bir sınav oluşturduğunu vurguladı.
Açıklamasında Berset, uluslararası hukukun kriz ortamında “silahlaştırıldığını”, sivillerin ağır bir bedel ödediğini ve Avrupa’nın yalnızca kınama ile pasif bir tutumla yetinmemesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle Avrupa’nın ortak ve bağlayıcı bir hukuki çerçeve oluşturması gerektiğini vurguladı.
Berset, Avrupa’nın Körfez’deki çatışmayı yumuşatmak ve bölgedeki vatandaşlarının güvenliğini korumak için daha aktif rol alması gerektiğini ifade etti; uluslararası hukuka saygıda ısrar etmeyi ve tüm taraflara derhal çatışmaları durdurma çağrısı yapmayı yineledi. Ayrıca, bu konuyu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısının gündemine taşıyacağını belirtti.
Berset’in mesajı, Orta Doğu’daki gerginliğin hem bölgesel hem de uluslararası boyutta Avrupa için ciddi bir güvenlik ve hukuk sınavı olduğuna dikkat çekiyor.
Kaynak: AA
Yazar
Bunu paylaş:
- Facebook üzerinde paylaş (Yeni pencerede açılır) Facebook
- X'te paylaş (Yeni pencerede açılır) X
- LinkedIn'de paylaş (Yeni pencerede açılır) LinkedIn
- Threads'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Threads
- WhatsApp'ta paylaş (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
- Pinterest'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Pinterest
- Telegram'da paylaş (Yeni pencerede açılır) Telegram

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Orta Doğu savaşının Ukrayna için riskler barındırdığını vurguladı
Oyların dürüstlüğü konusu kamuoyunun odağında kalmaya devam ediyor, ancak Bulgarlar arasında bölünme sürüyor
İran’dan açıklama: Türkiye’ye füze atmadık, egemenliğine saygı duyuyoruz
Katar bu sabah hava savunmasıyla ülkesine yönelik fırlatılan bir roketi başarıyla imha etti
Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu 19 Nisan parlamento seçimleri için ilk düzenli brifingini bugün yapacak