Balkanlar’da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem, özellikle eski yapıların bulunduğu bölgelerde maddi hasara neden oldu. İlk incelemelere göre bazı eski binalarda çatlaklar oluşurken, yer yer duvarlarda hasar tespit edildi.

Yetkililer, depremin ardından saha tarama çalışmalarının hızla başlatıldığını ve şu ana kadar can kaybı ya da ciddi yaralanma bildirilmediğini açıkladı. Ancak yapı stoğunun eski olduğu bölgelerde hasarın daha belirgin olduğu ifade edildi.

Uzmanlar, düşük ve orta şiddetteki depremlerin dahi dayanıklılığı zayıf binalarda ciddi hasarlara yol açabileceğine dikkat çekerken, özellikle eski yapıların risk oluşturduğunu vurguluyor. Nitekim benzer büyüklükteki depremlerde de eski binalarda çatlaklar ve kısmi çökmeler meydana geldiği biliniyor.

Deprem sonrası yetkililer, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve riskli binalara yönelik gerekli önlemlerin alınacağını belirtti. Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilirken, vatandaşlara da tedbirli olmaları yönünde uyarılar yapıldı.

Kaynak: BTA

Yazar