Martina Bjanov, oyuncu olma hayalini gerçekleştiremedi, fakat hayat, kendisini hikayeleri maalesef her zaman mutlu sonla bitmeyen gerçek kahramanların olduğu çok daha büyük bir sahneye götürdü.
Viyana’da hemşire olan Martina, koronavirüse bulaşıp iyileştikten sonra yine ön saflardaki yerini aldı. Hastanelerin önünde bulunan ve hastaların önce oraya girdiği özel pavyonda koruyucu elbise giymiş olarak çalışmasına rağmen Covid-19’dan korunamayan Martina, iki haftalık karantinayı belirtisiz olarak geçirdi. Evde kaldığı dönemde ülkemizdeki durumu da izlediğini paylaşan kadın, şunları anlattı:
“Avusturya’da donanım çok iyi olmakla birlikte Bulgaristan’da sağlık personelinin çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bulgarlar stresli ortamda ve gerek teçhizat, gerek acil tepki araçları, gerekse de ambulans olsun yeterince iyi olmayan şartlarda çalışmaya alışkındır.”
Avusturya’da sadece belirti gösteren kişilere tetkik yapıldığını, toplam yapılan test sayısının 200 bin olduğunu belirten hemşire, hastalığın zirve noktası geride kaldığı için 1 Mayıs’tan itibaren hükümetin önlemleri gevşeteceğini, mağazaların, okulların, restoranların açılacağını da ekliyor. Sözlerine göre Avusturya’da insanlar getirilen kısıtlamalara sıkı sıkıya uyuyor. Muhalefet partileri Başbakan Sebastian Kurz’u koronavirüs ile ilgili kasten korku saçmakla suçlasa da Martina, Bulgaristan’da kullanılan söylemden farklı olarak Avusturya’da hiçbir zaman cehennem ve çuvallar dolusu ceset uyarılarının yapılmadığını söyledi.
“Burada her şey üstü kapalı olarak söylenir. Kötü bir şey söylenirken bile insanın şoke olmamasına dikkat ediliyor. Daha çok neye müsaade edilip neye edilmediğine ilişkin bir talimat olarak kulağa geliyor”.
Öğrenciyken tiyatro ekolüne giden ve oyuncu olma hayalini kuran Martina’nın hayatı, Almanca kursu için Avusturya’ya gittiğinde yeni yön aldı. Üniversitede paramedik olan müstakbel eşi ile tanıştıktan sonra hemşire okuluna başlayan kadın, günümüzde ağır fiziksel ve ruhsal bozuklukları bulunan hastalara hizmet veriyor, Viyana, “Rudolfstiftung” hastanesi önündeki pavyonda nöbet veriyor, “Acil Yardım” ekibinde yer alıyor.
“Eskiden oyuncu olmadığıma üzülüyordum, hatta buradaki tiyatro akademisine aday olmayı düşünüyordum. Ancak hastaneye ayak bastığımda, hastalarla çalışmaya başladığımda bu yönde gelişme arzusunu duydum. Şimdi “Sınır tanımayan doktorlar” örgütüne katılmayı hayal ediyorum. Şimdiye kadar kızımın biraz büyümesini bekledim. Başvurumu artık sundum, cevabın gelmesini, misyona gitmeyi bekliyorum” diyor konuğumuz.
Şimdi insanların iyi yönde değiştiğini ve bu sınamadan ibret derslerini alacaklarını düşünüyor >martina.
“Tamamen bencil olan insanlar var. Sağlığım yerinde, karnım tok deyip hiçbir şeyle ilgilenmiyorlar. Bununla birlikte çoğu insanlar birbirine daha çok yardım etmeye başladı. Benim yanımda pratik yapan gençler var. İşe biraz geç gelmek için benden izin istiyorlar. Arkadaşları ile birlikte mahallede oturan yaşlılara yiyecek dağıtma organizasyonuna katılıyorlar. Bence her şey iyiye gidiyor, doğa da artık çok daha sakin” diyor Martina Bjanov.
Fotoğraflar: EPA, APA, özel arşiv
Çeviri: Tanya Blagova

Bir Milleti Yıkan Cehalet Değil, Aydın İhanetidir
Türk Adı: Hareketin, Göçün ve Medeniyet Yürüyüşünün Hikâyesi
Gökyüzünde Yazılan Yeni Güç: Türkiye’nin Dron Çağı
Paris’in Göbeğinde Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi: Avrupa’nın Güvenliği Artık Türkiye’siz Düşünülemez
Bulgaristan Müslümanlarında Yeni Dönem: Makam Değil, Emanet
SINIRDAKİ SEDA: SELİMİYE’NİN GÖLGESİNDE BİR DUA
BÜYÜK HESAPLAŞMA: SAVAŞLARIN ÖTESİNDE VİCDANLARIN İMTİHANI
YEŞİL SANCAK: RUMELİ HAFIZASINDAN GELECEĞE UZANAN BİR MİRAS
Sizi Değil,Onları İzliyorlar:Yeni Dünyanın Sessiz Savaşı