ANKARA – 30 Ekim 2026
Türkiye, 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) aracılığıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor. COP31 CEO’su ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’nin iklim müzakerelerinde uzlaşı sağlayan ve somut uygulamaları destekleyen bir rol üstleneceğini belirtti.
Türkiye’nin COP31 hazırlıklarını değerlendiren Varank, konferansın yalnızca müzakere platformu olmayacağını, daha önce alınan iklim kararlarının hayata geçirilmesine odaklanacağını ifade etti. Türkiye’nin yaklaşımını “Uygulama COP’u” olarak tanımlayan Varank, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında diyalog kurulmasının önemine dikkat çekti.
Türkiye ve Avustralya arasında yeni iş birliği modeli
COP31 sürecinde Türkiye ile Avustralya arasında daha önce benzeri görülmemiş bir iş birliği modeli oluşturuldu. Buna göre Türkiye, konferansın başkanlığını, ev sahipliğini ve eylem gündemini üstlenirken Avustralya müzakere sürecini Türkiye ile birlikte yürütecek.
Varank, iki ülkenin yaklaşık bir yıldır yakın iş birliği içinde çalıştığını ve farklı müzakere gruplarıyla temaslarda bulunduğunu belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelede ülkelerin farklı beklentileri bulunduğunu hatırlatan Varank, kararların oy birliğiyle alınması nedeniyle ortak bir zeminde buluşmanın önem taşıdığını vurguladı.
BRIDGE modeliyle iklim finansmanına erişim kolaylaştırılacak
Türkiye’nin COP31 kapsamında geliştirdiği İklim Uygulama Köprüsü (BRIDGE) modeli, iklim projelerinin finansmanla buluşturulmasını amaçlıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin teknik kapasite ve finansmana erişim konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üretilmesi hedefleniyor.
Modelin ilk pilot ülkeleri Etiyopya, Fiji, Endonezya, Pakistan ve Özbekistan olarak belirlendi. Bu ülkelere yönelik çalışmaların COP31 sırasında açıklanması ve programa yeni ülkelerin dahil edilmesi planlanıyor. Finans kuruluşlarının da projelere destek vermesi öngörülüyor.
Varank, iklim hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için finansmana erişimin temel konulardan biri olduğunu belirterek doğru projelerin uygun finansman kaynaklarıyla buluşturulmasının önemini vurguladı.
Antalya’da bir milyondan fazla ziyaretçi bekleniyor
COP31’in organizasyon hazırlıklarına ilişkin bilgi veren Varank, konferans alanındaki müzakere salonlarının tamamlandığını ve son düzenlemelerin sürdüğünü bildirdi.
Konferansın Mavi Bölgesi’nde yaklaşık 26 müzakere salonu, iki büyük genel kurul salonu, dokuz yan etkinlik salonu ve altı özel etkinlik salonu bulunacak. Ülkelerin pavilyonları ve ofisleri de bu alanda yer alacak.
Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların ziyaretine açık olacak Yeşil Bölge için ise bir milyon ziyaretçi hedefleniyor. Mavi Bölge’de ülke delegasyonlarıyla birlikte yaklaşık 100 bin ziyaretçinin ağırlanması bekleniyor.
Gençler iklim mücadelesinin merkezinde olacak
Türkiye’nin COP31 eylem gündeminde gençlik ve eğitim başlıkları da önemli bir yer tutuyor. Varank, iklim değişikliğinin etkilerinden gelecek yıllarda en fazla gençlerin etkileneceğini belirterek gençlerin sürece aktif katılımını önemsediklerini söyledi.
Konferans öncesinde gençlerin ve iklim elçilerinin katılımıyla toplantılar düzenlenecek. Bu toplantılarda ortaya çıkan önerilerin COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunulması, taleplerin müzakere süreçlerine taşınması hedefleniyor.
2035 hedefleriyle emisyon artışının azaltılması amaçlanıyor
Türkiye’nin COP31 eylem gündeminde 2035 yılına yönelik çeşitli hedefler bulunuyor. Elektrifikasyon oranının yüzde 35’e çıkarılması, döngüsel ekonomide kullanılan malzemelerin oranının yüzde 15’e yükseltilmesi, atıkların yarı yarıya azaltılması ve binalardaki enerji yoğunluğunun yüzde 25 düşürülmesi bu hedefler arasında yer alıyor.
Varank, söz konusu adımların hayata geçirilmesiyle 2035 yılı için öngörülen emisyon artışında yüzde 20 ila 25 arasında azaltım sağlanmasının amaçlandığını belirtti.
Türkiye’nin COP31 aracılığıyla iklim finansmanı, teknoloji transferi, adil geçiş ve uluslararası iş birliği alanlarında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü kurmayı hedeflediğini ifade eden Varank, Antalya’da gerçekleştirilecek konferansın somut uygulamalara odaklanan sonuçlar ortaya koymasını beklediklerini kaydetti.
Kaynak: AA

29 EKİM 2026’DA MAHMUD ABBAS’IN GKRY ZİYARETİ: ZAMANLAMA TESADÜF MÜ, MESAJ MI?
Bulgaristan’ın Kaderi Siyasi Kavgalarda Değil, Devlet Aklı ve Halkın Vicdanında Yazılacak!




