Türk dünyasının farklı ülkelerinden üniversite öğrencilerini ve akademisyenleri bir araya getiren IV. Uluslararası TÜRKSOY Öğrenci Tiyatroları Festivali, 5-9 Ekim 2026 tarihleri arasında Kazakistan’ın Türkistan şehrinde gerçekleştirildi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) iş birliğiyle düzenlenen festival, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.
Altı Ülkeden Öğrenci ve Akademisyenler Katıldı
Festivale Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’daki üniversitelerden öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Üniversitelerin tiyatro toplulukları, hazırladıkları oyunları sahneleyerek yeteneklerini sergileme ve farklı tiyatro geleneklerini tanıma fırsatı buldu.
Festival kapsamında gerçekleştirilen gösteriler, genç sanatçılar arasında kültürel etkileşimin ve mesleki deneyim paylaşımının geliştirilmesine katkı sağladı. Katılımcı toplulukların performansları jüri tarafından değerlendirilirken, etkinlik Türk dünyasının genç tiyatrocularını uluslararası bir platformda buluşturdu.
Büyük Ödül Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesine
Festivalde sergilediği performansla Büyük Ödül’e, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Sanat, Medya ve Tasarım Fakültesi Oyunculuk Sanatı Programı öğrencileri layık görüldü.
Festival, genç tiyatrocuların sahne deneyimlerini geliştirmelerinin yanı sıra Türk dünyasının farklı bölgelerinde gelişen sanat anlayışlarını tanımalarına da imkân sundu.
Ortak Kültürel Mirasın Geleceğe Aktarılması Hedefleniyor
TİKA Kazakistan Koordinatörü Fuat Erdoğmuş, kültür ve sanatın Türk dünyasını bir araya getiren ortak değerler arasında bulunduğunu belirtti.
Ortak kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında sanatın önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Erdoğmuş, gençleri ortak değerler etrafında buluşturan organizasyonların Türk dünyası arasındaki bağları güçlendirdiğini ifade etti.
Erdoğmuş, TİKA’nın Türk dünyasının kültürel mirasının korunması, sanat alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve genç kuşakların desteklenmesine yönelik çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Dört yıldır düzenlenen festival, Türk dünyasının genç sanatçıları arasında iletişim ve dayanışmanın artırılmasına, tiyatro alanında deneyim paylaşımının geliştirilmesine ve ortak kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sunuyor.
Kaynak: TRT Avaz

Karadeniz’de Güvenlik Endişesi Büyüyor: Bulgaristan’dan Ortak Önlem Çağrısı
Bulgaristan’da Bazı Gıda Ürünlerinin Fiyatları Yüzde 100’den Fazla Arttı
Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 37 Kilometrelik TIR Kuyruğu: Şoförler Çözüm Bekliyor
Rumen Radev’den Amerikalı İş İnsanlarına Bulgaristan’a Yatırım Çağrısı
Bulgaristan Açıklarında İki Ticari Gemi Daha İHA Saldırısına Uğradı
🇹🇷 Ankara’nın Başkent Oluşunun 103. Yıl Dönümü Kutlu Olsun!
Bulgaristan’ın Geleceği İçin Adalet, Eşitlik Ve Birlik
36 Yıllık Siyasi Tecrübeden Çıkarılacak Ders: Bize İsmi Türk Olan Değil, Adaleti Uygulayan Siyaset Lazım!
КАКВО ВИДЯХМЕ НИЕ В ДУМИТЕ НА ИЛИЯНА ЙОТОВА?





