Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin derinliği ve Yunanistan’ın bölgede barış ve istikrar açısından üstlendiği rol vurgulandı.
İki bakan ayrıca ikili ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmenin öne çıkan başlıkları arasında yaklaşan 6. Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu ile birlikte Orta Doğu, İran ve Ukrayna’daki son gelişmeler yer aldı.
Atina-Washington hattında yoğun diplomasi
Görüşme, Yunanistan’ın ABD ile güvenlik ve dış politika alanındaki koordinasyonunu sürdürdüğünü gösteriyor. Özellikle İran ve Orta Doğu’daki gelişmelerin ele alınması, Atina’nın Doğu Akdeniz’in yanı sıra daha geniş bölgesel güvenlik denklemindeki rolünü de ortaya koyuyor.
Yunanistan’ın ABD ile stratejik diyaloğu; savunma, enerji, bölgesel güvenlik ve ekonomik iş birliği başlıklarını kapsayan ilişkilerin önemli mekanizmalarından biri olarak öne çıkıyor.
İran ve Ukrayna da masada
Gerapetritis-Rubio görüşmesinde İran ve Ukrayna dosyalarının birlikte ele alınması dikkat çekiyor. Bu durum, Atina’nın dış politikasında Avrupa güvenliği ile Orta Doğu güvenliğinin birbirinden bağımsız değerlendirilmediğini gösteriyor.
Yunanistan açısından özellikle İran kaynaklı bölgesel gerilimler, deniz güvenliği, enerji taşımacılığı ve Doğu Akdeniz’in güvenliği bakımından yakından takip ediliyor.
Görüşme, Atina’nın bir yandan Washington’la stratejik koordinasyonu güçlendirirken diğer yandan İran ve bölgedeki aktörlerle diplomatik temas kanallarını açık tutmaya çalıştığı bir döneme denk geliyor.
Kaynak: BTA
Fotoğraf: AA

Türkiye’den Çanakkale Otoyolu İçin Yeni Adım: Avrupa Ulaşım Koridorlarına Güçlü Bağlantı
Yunanistan’dan Avrupa Ekonomisine Çağrı: Bankalar Büyümenin Finansmanında Daha Etkin Olmalı
Kuzey Makedonya’da Devlet Piyangosu Davası 24 Ağustos’ta Başlıyor
Hırvatistan’da Büyük Yangın Alarmı: Binlerce Kişi Tahliye Edildi