İngiltere Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), Umman açıklarında seyreden bir ham petrol tankerinin kaynağı henüz belirlenemeyen bir mühimmatla vurulduğunu bildirdi. Olayda mürettebatın güvende olduğu ve şu aşamada herhangi bir çevresel tehdit tespit edilmediği açıklandı.

Tanker Umman’ın yaklaşık 7,4 kilometre açığında vuruldu

UKMTO tarafından yapılan açıklamaya göre, Umman’ın yaklaşık 4 deniz mili, yani 7,4 kilometre doğusunda bulunan bir ham petrol tankerinin iskele tarafından kaynağı belirsiz bir mühimmatla vurulduğuna ilişkin ihbar alındı.

Olayın ardından gemide bulunan mürettebatın durumunun iyi olduğu bildirildi. Yetkililer, olayın meydana geldiği bölgede şu ana kadar herhangi bir çevresel tehdit tespit edilmediğini belirtti.

Mühimmatın kaynağı araştırılıyor

UKMTO açıklamasında, tankere isabet eden mühimmatın kaynağına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Olayın nasıl gerçekleştiği ve mühimmatın nereden geldiğinin belirlenmesi amacıyla inceleme başlatıldığı aktarıldı.

İngiltere merkezli UKMTO, deniz ticareti yapan gemilere yönelik güvenlik olayları ve tehditlerle ilgili bilgilendirmeler yayımlıyor.

Hürmüz Boğazı çevresinde benzer olaylar

Son günlerde Hürmüz Boğazı ve çevresindeki deniz güzergahlarında petrol tankerlerine yönelik benzer olaylar da rapor edilmişti. UKMTO, 29 Eylül ve 30 Eylül’de Hürmüz Boğazı’ndan geçen bazı petrol tankerleri ile bir LNG tankerinin kaynağı belirsiz mühimmatlarla vurulduğunu bildirmişti.

2 Ekim’de ise Hürmüz Boğazı’ndan çıkmaya çalışan bir petrol tankerinin kaynağı bilinmeyen mühimmatla vurulduğu, olayın ardından gemide küçük çaplı yangın çıktığı ancak mürettebattan yaralanan veya hayatını kaybeden olmadığı açıklanmıştı.

Deniz taşımacılığındaki güvenlik gündemi

Umman açıklarında meydana gelen son olayın ardından yetkililerin incelemesi sürerken, tanker taşımacılığının yoğun olduğu bölgedeki deniz güvenliği yeniden gündeme geldi.

UKMTO, olayın ayrıntıları ve mühimmatın kaynağı konusunda yapılacak incelemelerin sonuçlarını takip ediyor. Şu aşamada olayın sorumlusuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmış değil.

Kaynak: AA

Yazar