İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinden oluşan RAKE (Robotik Arama Kurtarma Ekibi), geliştirdikleri “Ayaz” isimli otonom kara aracıyla ABD’de düzenlenen Intelligent Ground Vehicle Competition (IGVC) yarışmasında dünya ikinciliği elde etti.
ABD’nin Michigan eyaletine bağlı Detroit kentinde gerçekleştirilen ve 6 ülkeden 28 takımın katıldığı organizasyonda “Ayaz”, zorlu parkurları tamamen otonom olarak tamamlayarak engel algılama, rota planlama, otonom navigasyon ve görev tamamlama performansıyla jüri üyelerinden yüksek puan aldı. İTÜ RAKE Takımı, finale yükselerek yarışmayı dünya ikincisi olarak tamamladı.
Takım kaptanı Ahmet Emre Aktaş, projeye yaklaşık bir yıl önce başladıklarını belirterek, aracın tüm yazılımı ve otonom algoritmalarının ekip tarafından geliştirildiğini ifade etti. Aktaş, farklı mühendislik disiplinlerinden öğrencilerin yer aldığı ekibin yoğun çalışmasının karşılığını dünya ikinciliğiyle aldığını söyledi.
RAKE Takımı’nın bir sonraki hedefi ise kara ve hava araçlarının birlikte görev yapabileceği otonom bir arama kurtarma sistemi geliştirmek. Ekip, yapay zekâ destekli insansız hava araçlarıyla entegre çalışacak yeni nesil arama kurtarma teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak: AA

Dünya Güreş Şampiyonası Kazakistan’da Başladı: Türkiye 30 Sporcu ile Minderde
Ankara’da Özbekistan Yatırım ve Kalkınma Konferansı Sona Erdi
Genç Türkologlar, Bakü Türkoloji Kurultayı’nın 100. Yılında Türkistan’da Buluştu
TÜRKSOY Müzeler Birliğinin 2027 Dönem Başkanlığı Türkiye’ye Devredildi
Astana’da Küresel Tarım Zirvesi Düzenlendi
Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın Gümülcine ve İskeçe’ye Müftü Atamalarına Tepki




