Türkiye’nin güneydoğusundaki su kaynaklarında, son dönemde belirgin bir azalış gözlemleniyor. Anadolu Ajansı’nın aktardığı verilere göre, Aralık 2025’te Türkiye genelindeki yağışlar mevsim normallerinin ve geçen yılın aynı döneminin altında gerçekleşti. Bu durum özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer altı su kaynakları ile kaynak sularında belirgin bir düşüşe neden oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iklim ve sulama izleme istatistiklerinden derlenen bilgilere göre, geçen ay ortalama yağış miktarı Türkiye genelinde düşük seyretti; bu da bölgedeki su kaynaklarında azalışı daha belirgin hâle getirdi. Su kaynaklarındaki bu azalış, özellikle tarımsal üretim ve toprak nemi açısından risk oluşturabiliyor.
Yağışlar 1 Ekim–31 Aralık 2025 döneminde hem mevsim normallerinin hem de önceki yılın aynı döneminin altında kaldı. Bu durum, bölgedeki kaynak sularının ve yer altı su rezervlerinin seviyesinin düşmesine katkı sağladı.
Uzmanlar, azalan yağışların etkisinin tarım, sulama ve ekosistemler üzerinde daha uzun vadede hissedilebileceğine dikkat çekiyor. Türkiye genelinde yağış miktarlarının düşük seyretmesi 2025 su yılı boyunca da sürdü ve bazı bölgelerde uzun yılların en düşük seviyelerine ulaşması kaydedildi.
Kaynak: AA
Yazar
Bunu paylaş:
- Facebook üzerinde paylaş (Yeni pencerede açılır) Facebook
- X'te paylaş (Yeni pencerede açılır) X
- LinkedIn'de paylaş (Yeni pencerede açılır) LinkedIn
- Threads'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Threads
- WhatsApp'ta paylaş (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
- Pinterest'te paylaş (Yeni pencerede açılır) Pinterest
- Telegram'da paylaş (Yeni pencerede açılır) Telegram

İvelin Mihaylov’dan dikkat çeken hamle: Türk kökenli cumhurbaşkanı yardımcısı adayı mı geliyor?
Bulgaristan Demokrasisi İçin Tarihî Eşik: Türk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ne Anlama Gelir?
İvelin Mihaylov’un Cumhurbaşkanlığı Hamlesi: Türkler Bulgaristan Siyasetinin Yeni Anahtarı Mı Oluyor?
BULTÜRK ve Siyasi Değişim
Ege’de Türkiye’nin Stratejik Karşı Hamlesi
Bulgaristan’da 2027 asgari ücretinde uzlaşma çıkmadı
Kapıkule’de yaz dönüşü yoğunluğu: Kapitan Andreevo’da rekor araç trafiği
Bulgaristan Cumhurbaşkanı İliyana Yotova: Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplanması için gerekçe görmüyorum
Hırvatistan’da ortalama net maaş 1.555 avroya yükseldi