Bulgaristan’da Türkçe ana dili eğitiminin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip yeni başvuru süreci başladı. Eğitim yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları, 2026–2027 eğitim öğretim yılı kapsamında seçmeli Türkçe derslerinin açılabilmesi için velilerin okul müdürlüklerine dilekçe vermesi gerektiğini duyurdu.
Mevzuata göre, okullarda Türkçe sınıfının açılabilmesi için belirli sayıda öğrencinin yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Bu şartın sağlanamaması halinde ilgili okullarda Türkçe derslerinin açılamadığı belirtiliyor. Bu nedenle başvuru sürecinin, ana dili eğitiminin devamı açısından belirleyici olduğu vurgulanıyor.
Açıklamalara göre velilerin, çocuklarının eğitim gördüğü okullara şahsen giderek belirlenen tarihler içinde dilekçe doldurup teslim etmeleri gerekiyor. Başvuruların zamanında yapılması, sınıf açılma ihtimalini doğrudan etkiliyor.
Sistem kapsamında öğrenciler yaş ve sınıf gruplarına göre farklı dönemlerde başvuru yapabiliyor. 1–3. sınıflar ve 4–7. sınıflar için ayrı takvimler uygulanırken, her grup için belirlenen süre içinde yeterli başvuru toplanması şartı aranıyor.
Uzmanlar, Bulgaristan’da Türkçe eğitiminin özellikle şehir merkezlerinde ciddi şekilde gerilediğine dikkat çekerken, kırsal bölgelerde ise bu derslerin ancak velilerin aktif başvurusu ile ayakta kalabildiğini belirtiyor. Öğrenci sayısındaki düşüş ve öğretmen eksikliği de sürecin geleceğine dair endişeleri artırıyor.
Yetkililer, velilerin göstereceği ilginin yalnızca bir dersin açılıp açılmamasını değil, aynı zamanda Bulgaristan’daki Türk kimliğinin ve kültürel devamlılığın korunmasını da doğrudan etkileyeceğini ifade ediyor.
Bu nedenle ailelere, başvuru sürecini dikkatle takip etmeleri ve belirtilen tarihler içinde dilekçelerini teslim etmeleri çağrısı yapılıyor.
Kaynak: Kırcaalihaber

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreterliğinin ev sahipliğinde; EkoAvrasya Vakfı, Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği (TÜRKSİT) ve Politik Stratejiler Araştırma Merkezi (POLSAM) iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dünyası Entegrasyonunda Yeni Ufuklar: Ortak Geleceğe Doğru Stratejik Vizyon” Uluslararası Sempozyumu, Ankara’da gerçekleştirildi
Birleşmiş Milletler’in Meşruiyet Krizi ve Çok Kutuplu Dünya Düzeninin Yükselişi: Küresel Yönetişimin Geleceği Üzerine Stratejik Bir Değerlendirme
A Milli Takım Dünya Basınında: “En İyi Kadro Türkiye’de”
Rubio: Trump Türkiye’deki NATO Zirvesine Katılacak
Batı Balkan Ülkelerinin AB Üyeliği Gerçek Kriterlere Dayanmalı
Romanya Kıyılarındaki Kısıtlamalar, Patlama Sonrası Kaldırılıyor
Silistre’nin Ruyno Köyünde Türk Folklor Festivali Düzenlenecek