SOFYA – 24 Ekim 2026
Bulgaristan’da 25 Ekim’de gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı seçimleri öncesinde propaganda yasağı uygulanmaya başladı. Seçim mevzuatı kapsamında, seçim propagandası yapılması ve oylamaya ilişkin kamuoyu araştırması sonuçlarının açıklanması yasaklandı.
Seçim Kampanyasında Öne Çıkan Konular
Seçim kampanyası boyunca cumhurbaşkanının anayasal rolü, devlet kurumlarıyla ilişkileri, Ukrayna’daki savaş, Rusya ile ilişkiler ve Bulgaristan’ın Avrupa Birliği ile NATO içindeki konumu öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Karadeniz’in güvenliği, yaşam maliyetindeki artış, gelirler ve bütçe politikaları da kampanya sürecinde tartışılan konular oldu. Ayrıca yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları arasında Bulgar dilinin ve kültürel kimliğin korunması da gündeme geldi.
Cumhurbaşkanlığı İçin 27 Aday Çifti Yarışıyor
Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı için 27 aday çifti yarışa katıldı. Ülkede cumhurbaşkanı, parlamenter sistem içinde önemli anayasal yetkilere sahip bulunuyor. Devleti uluslararası ilişkilerde temsil eden cumhurbaşkanı, aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başkomutanı görevini yürütüyor ve yasaları yeniden görüşülmek üzere parlamentoya iade edebiliyor.
İlk Tur 25 Ekim’de Yapılacak
Seçimlerde ilk turda sonuç alınabilmesi için aday çiftlerinden birinin geçerli oyların yarısından fazlasını alması ve seçime katılımın kayıtlı seçmenlerin yarısını aşması gerekiyor. Bu koşulların sağlanamaması durumunda, en fazla oy alan iki aday çifti 1 Kasım 2026’da yapılacak ikinci turda yarışacak.
Propaganda yasağı, seçmenlerin oy verme işleminden önce adayların açıklamalarını ve seçim sürecinde gündeme gelen konuları değerlendirebilecekleri son dönemi kapsıyor.
Kaynak: bnrnews.bg

Dünya Güreş Şampiyonası Kazakistan’da Başladı: Türkiye 30 Sporcu ile Minderde
Ankara’da Özbekistan Yatırım ve Kalkınma Konferansı Sona Erdi
Genç Türkologlar, Bakü Türkoloji Kurultayı’nın 100. Yılında Türkistan’da Buluştu
TÜRKSOY Müzeler Birliğinin 2027 Dönem Başkanlığı Türkiye’ye Devredildi
Astana’da Küresel Tarım Zirvesi Düzenlendi
Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın Gümülcine ve İskeçe’ye Müftü Atamalarına Tepki





