Bulgaristan, Amerikan askeri uçaklarının konuşlandırıldığı Bezmer Askeri Hava Üssü’nün güvenliği için önleyici tedbirleri artırdı. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı İvan Demerdzhiev, alınan önlemlerin Savunma Bakanlığı ile koordinasyon içinde yürütüldüğünü açıkladı.
Tedbirler yüksek tehdit seviyesine göre alındı
Demerdzhiev, güvenlik önlemlerinin istihbarat birimlerinden gelen raporlar ve elde edilen diğer bilgiler doğrultusunda, mevcut tehdit seviyesinin üzerinde bir risk değerlendirmesine göre uygulandığını belirtti.
Bu gelişme, İran’ın Avrupa’daki Amerikan askeri hedeflerine yönelik olası saldırı seçeneklerini değerlendirdiğine ilişkin haberlerin ardından gündeme geldi.
Bezmer Üssü ABD uçaklarına yakıt desteği sağlıyor
Financial Times daha önce, İran güçlerinin Güneydoğu Avrupa’daki Amerikan varlıklarına yönelik olası saldırı senaryolarını değerlendirdiğini ve Bulgaristan’daki Bezmer Hava Üssü’nün de bu kapsamda ele alındığını bildirmişti. Üssün geçtiğimiz ay Amerikan uçaklarına yakıt ikmali amacıyla kullanılmasına izin verildiği aktarılmıştı.
NATO’dan güvenlik mesajı
NATO da gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, İttifakın karşılaşabileceği her türlü tehdide karşı hazırlıklı olduğunu ve müttefiklerinin güvenliğini korumak için gerekli adımları atacağını bildirdi.
Bulgaristan’ın Bezmer çevresinde güvenlik tedbirlerini artırması, Orta Doğu’daki gerilimin Balkanlar ve Avrupa’daki Amerikan askeri varlığı üzerindeki olası etkilerine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde dikkat çekiyor.
Kaynak: bnrnews.bg

Ziya Gökalp’in hayatını konu alan tiyatro oyunu Üsküp’te sahnelendi
Maarif Okulları, Kosova’da yapay zekâyı müfredata alan ilk okul oldu
Özbekistan’da hızlı tren ağı genişletiliyor
TDT Başsavcılar Konseyi Türkistan’da toplandı
Türkiye ve Azerbaycan’dan Avrupa’ya uzanacak enerji hamlesi
Türkiye, BAE’nin Suriye kararından memnun
İstanbul’da okullarda yeni uygulama pazartesi günü başlıyor