Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Ahmed Hasanov, Cumhurbaşkanı İliyana Yotova ile bir araya geldi. 14 Ağustos’ta gerçekleştirilen görüşmede, Bulgaristan’da dinler arası hoşgörünün güçlendirilmesi, gençlerin evrensel insani değerlerle yetiştirilmesi ve Yüksek İslam Enstitüsü’nün akreditasyon süreci ele alındı.
Yotova, Hasanov’u Başmüftü seçilmesi dolayısıyla tebrik ederek görevinde başarılar diledi. Bulgaristan’da farklı dini topluluklar arasında yıllar içerisinde oluşan barış, karşılıklı saygı ve hoşgörü geleneğinin korunması gerektiğini belirten Yotova, bu modelin Avrupa’daki diğer ülkelere de örnek olabileceğini ifade etti.
Gençler ve radikalleşmeyle mücadele gündemde
Görüşmede gençlerin, dini kimliklerinden bağımsız olarak evrensel insanlık değerleriyle yetiştirilmesi konusu da öne çıktı.
Cumhurbaşkanı Yotova, Bulgaristan’daki dinler arası anlayışın toplumda radikal görüşlerin yayılmasını önleyen önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek, devlet kurumları ile dini toplulukların bu konuda birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.
Yüksek İslam Enstitüsü için akreditasyon vurgusu
Toplantının önemli başlıklarından biri de Sofya’daki Yüksek İslam Enstitüsü oldu. Devlet desteğiyle kendisine ait binaya kavuşan ancak henüz akreditasyon süreci tamamlanmayan kurumun, nitelikli din görevlilerinin yetiştirilmesi açısından taşıdığı önem değerlendirildi.
Başmüftü Hasanov, enstitünün akreditasyonunun Bulgaristan Müslümanlarının beklentilerine uygun nitelikli kadroların yetişmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Hasanov ayrıca, Cumhurbaşkanı Yotova’nın her yıl sembolik ev sahipliğini yaptığı geleneksel iftar programını, Bulgaristan’daki Müslümanların gelenek ve değerlerine gösterilen saygının önemli bir göstergesi olarak değerlendirdi.
Görüşmede Başmüftülük Genel Sekreteri Celal Faik de yer aldı. Hasanov, devletin tüm kurumlarıyla yapıcı diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.
Bu görüşme, Bulgaristan’da dinler arası diyalog, dini eğitimin kurumsallaşması ve Müslüman toplumun devlet kurumlarıyla ilişkileri açısından dikkat çekici bir temas olarak öne çıktı.
Kaynak: kırcaalihaber

Aliyev: AGİT Minsk Grubu 30 yıl boyunca sonuç alamadı
Kazakistan yollarında İHA’larla havadan denetim
TÜRKPA ve AGİT PA heyetleri Bakü’de bir araya geldi
Kırgızistan’da 28 ülkeden 160 akademisyen göçebe kültürünü ele aldı
HAVELSAN’dan Asya Pasifik’te yeni iş birliği hamlesi
Kırgızistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığına yeni atama