Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk dünyasının bilim ve kültür tarihinde dönüm noktası sayılan “1926 Bakü Türkoloji Kurultayı”nın 100. Yılı anısına özel bir toplantı düzenlendi. Etkinlik, 27–28 Şubat 2026 tarihlerinde çeşitli akademik kurumların iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Toplantı Azerbaycan Millî İlimler Akademisi, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Hazar Üniversitesi tarafından organize edildi. Açılış programında tarihî Kurultay’ın Türk dünyasının ortak bilimsel ve kültürel temellerine yaptığı katkı vurgulandı.
Etkinlik çerçevesinde katılımcılar, tarihî belgeler, sanal sergiler ve yayımlanan eserler üzerinden Türkoloji tarihine dair bir bilgi bankasıyla tanıştı. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı İsa Habibbeyli, 1926’da Bakü’de düzenlenen ilk Kurultay’ın Türk halklarının bilimsel ve kültürel birliğinin temelini oluşturduğunu belirtti.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy ise konuşmasında, o dönem ortaya atılan fikirlerin günümüzde Türk Dünyası arasındaki kültürel ve akademik bağları hâlâ güçlü kıldığına işaret etti. Etkinlik, akademisyenler arasında Türkoloji alanında bilimsel ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: Trt Avaz

Cumhurbaşkanı Radev: Yatırım Çekmenin Anahtarı Kamu, Yerel Yönetim ve Özel Sektörün Uyumlu Çalışmasıdır
TÜRK’ÜM DEMEK: BİR KİMLİKTEN ÖTE, GELECEĞE YAZILMIŞ STRATEJİK BİR VASİYETTİR
JANDARMA TEŞKİLATIMIZIN 187. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
V. Balkanски Бизнес Форум: Бъдещето на Балканите е в общата визия и сътрудничеството
5. Balkan İş Forumu: Balkanların Geleceği Ortak Akıl ve İş Birliğinde
Türk Dünyası Mutfağı MEB 2. Uluslararası Gastronomi ve Aşçılık Yarışması Başladı
TDT Genel Sekreteri, Türk Dünyası Gençlik Vakfı Başkanını Kabul Etti
Türk Dünyası Rekabet Otoriteleri Şuşa’da Buluştu