Türk dünyasının farklı bölgelerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dünyası 1. İstanbul İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi.

Toplantıya Türk coğrafyasının farklı bölgelerinden 14 dernek, 2 vakıf ve 1 federasyon olmak üzere toplam 17 sivil toplum kuruluşu katıldı.

Ortak sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı

Program, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasıyla başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan uğruna hayatını kaybeden şehitler için Kur’an-ı Kerim okunurken, İstiklâl Marşı da hep birlikte seslendirildi.

Toplantının devamında STK temsilcileri; Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu’daki güncel gelişmeleri, karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Eğitim ve kültür projeleri artırılacak

Buluşmanın ana gündemini Türk dünyasındaki sivil toplum kuruluşları arasında sürdürülebilir iletişim, dayanışma ve ortak projelerin geliştirilmesi oluşturdu.

Katılımcılar, ortak tarih ve kültür bağlarının daha güçlü bir kurumsal iş birliğine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantının sonunda yayımlanan ortak irade beyanında; Türk toplulukları arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi, eğitim, kültür ve sosyal alanlarda ortak projelerin artırılması ve STK’lar arasındaki koordinasyonun İstanbul merkezli istişare platformlarıyla kurumsal hale getirilmesi hedefleri öne çıktı.

İstanbul’da gerçekleştirilen ilk istişare toplantısı, Türk dünyasının farklı bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarını ortak çalışmalar etrafında buluşturması açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Kaynak: TRT Avaz

Yazar