Romanya’da kuraklık ve Tuna Nehri’ndeki tarihi düşük su seviyesi, ülkenin nükleer enerji üretiminde ciddi sorunlara yol açtı. Çernavoda Nükleer Santrali’nin iki reaktörü, soğutma sistemleri için gerekli su debisinin sağlanamaması nedeniyle devre dışı bırakıldı.

Tuna’nın debisini artırmak için acil önlemler

Romanya Ulusal Acil Durum Komitesi, santralin bulunduğu bölgede Tuna Nehri yatağının daha fazla taranması ve derinleştirilmesi kararı aldı. Ayrıca nehirden santralin soğutma sistemlerine su ulaşmasını artırmak amacıyla bir set inşa edilmesi planlanıyor.

Bunun yanında Olt Nehri üzerindeki barajlardan Tuna’ya su bırakılarak nehrin debisinin yükseltilmesi hedefleniyor. Enerji Bakanlığı ile Hidroelektrika şirketi, beş gün boyunca saniyede ortalama 50 metreküp ilave su sağlamaya başlayacak. Bu uygulamanın aynı zamanda ilave hidroelektrik üretimine katkı sunması bekleniyor.

Romanya elektrik üretiminde zorlanıyor

Romanya, kuraklık ve nehir seviyelerindeki düşüş nedeniyle ağustos ayının tamamı için enerji sektöründe olağanüstü durum ilan etmişti. Çernavoda’nın ilk reaktörü temmuz sonunda, ikinci reaktörü ise 13 Ağustos’ta durduruldu.

İki reaktör birlikte Romanya’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. Santralin devre dışı kalması nedeniyle Bükreş yönetimi elektrik açığını kapatmak için ithalata, rüzgâr enerjisine ve hidroelektrik kaynaklara daha fazla başvuruyor. Kuraklık nedeniyle hidroelektrik üretiminin de sınırlanması, enerji arzı üzerindeki baskıyı artırıyor.

Romanya ayrıca elektrik üretimindeki açığı azaltmak amacıyla kömürle çalışan Rovinari 4 termik santralini yeniden devreye aldı.

Balkanlar’da enerji güvenliği açısından dikkat çekici gelişme

Çernavoda’daki kriz, iklim kaynaklı kuraklığın yalnızca tarım ve su kaynaklarını değil, nükleer ve hidroelektrik enerji üretimini de doğrudan etkileyebildiğini gösteriyor. Tuna’daki su seviyesinin düşmesi Bulgaristan’daki Kozloduy Nükleer Santrali’nin üretimini de sınırlamaya başlamış durumda.

Bu nedenle Tuna havzasındaki su seviyeleri, önümüzdeki dönemde Romanya ve Bulgaristan’ın enerji arz güvenliği açısından stratejik bir konu olmaya devam edecek.

Kaynak: BTA

Yazar