Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetiminin devrilmesinin yalnızca Suriye için değil, tüm bölgenin geleceği açısından da gerekli bir adım olduğunu söyledi. Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği röportajda konuşan Şara, Suriye’nin Orta Doğu’nun merkez ülkelerinden biri olduğunu belirterek, ülkede köklü bir değişimin kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.

Şara, Esed yönetiminin yıllar boyunca Suriye halkına karşı ağır ihlaller gerçekleştirdiğini savunarak, bu nedenle rejimin sona ereceğine her zaman inandığını dile getirdi. “Eski rejimin ortadan kaldırılması sadece Suriye için değil, bölgenin tamamı için gerekliydi.” ifadelerini kullanan Şara, yeni dönemde ülkenin yeniden inşasına ve devlet kurumlarının güçlendirilmesine odaklandıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Şara, askeri gücün devlet yönetiminde kullanılan araçlardan yalnızca biri olduğunu vurgulayarak, kalıcı istikrarın iyi yönetim, ekonomik kalkınma, güçlü kurumlar ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir siyasi anlayışla sağlanabileceğini belirtti. Suriye’nin yeniden ayağa kalkabilmesi için güvenliğin yanı sıra yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kamu hizmetlerinin güçlendirilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığını ifade etti.

Şara ayrıca, Suriye’nin yeni dönemde bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkı sunmayı amaçladığını belirterek, ülkenin uzun yıllar süren çatışmaların ardından yeniden normalleşme ve kalkınma sürecine girdiğini söyledi. Yetkililer, geçiş döneminde siyasi ve ekonomik reformların sürdürülmesinin hem Suriye’nin yeniden inşası hem de bölgesel güvenlik açısından kritik önem taşıdığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Kaynak: AA

Yazar