ANTALYA – 25 Ekim 2026
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının sevk ve idaresinde Antalya’da düzenlenen Milli İnsansız Deniz Sistemleri Tatbikatı-2026’nın (TURNAs-2026) seçkin gözlemci günü tamamlandı. Tatbikatta, yerli ve millî sistemler ile NATO uyumlu insansız araçların deniz harekâtındaki kabiliyetleri sergilendi.
Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Sarısu Plajı açıklarında gerçekleştirilen faaliyetleri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı da takip etti.
Seçkin gözlemci günü faaliyetlerine 18 gemi, 11 hava aracı ve yaklaşık 1300 personel katıldı.
İnsansız sistemler farklı görevlerde kullanıldı
Tatbikat kapsamında örtülü keşif ve gözetleme, sahil hattında mayın tespiti ve imhası, amfibi hedef sahasında keşif ile düşman kıyı başının keşfedilmesi ve harekâta hazırlanmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.
İnsansız hava, deniz ve kara araçlarının birlikte kullanıldığı tatbikatta, TB3 ve AKSUNGUR insansız hava araçlarından sonoboy atışları yapıldı. TUNGA-X radar entegreli avcı dron, ŞİMŞEK-K kamikaze dron ve PİRANA kamikaze insansız deniz aracı da tatbikatta görev aldı.
TCG BEYKOZ’da bulunan TOLGA Yakın Hava Savunma Sistemi kullanılarak FPV dron ve kamikaze insansız deniz aracı etkisiz hâle getirildi. Ayrıca denize düşen personelin kurtarılmasına yönelik eğitim faaliyeti gerçekleştirildi.
İnsanlı ve insansız platformların birlikte çalışması hedefleniyor
Tatbikatın temel amaçları arasında, insanlı ve insansız platformların birlikte çalışabilirliğinin geliştirilmesi ve savunma sanayisi şirketleri tarafından geliştirilen yeni sistemlerin deniz koşullarındaki performanslarının değerlendirilmesi yer aldı.
Faaliyetler sırasında katılımcılara ADVENT UFUK ve TDR sistemlerinin çalışması gösterildi. Savunma sanayisi firmalarının geliştirdiği teknolojiler de sergilendi.
Tatbikatta çok maksatlı amfibi gemiler, fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, mayın avlama gemileri, test ve eğitim gemileri, amfibi çıkarma gemileri, yardımcı sınıf gemiler, insansız deniz araçları ve Sahil Güvenlik botları görev yaptı.
Deniz harekâtında yeni teknolojiler öne çıkıyor
TURNAs-2026, insansız deniz, hava ve kara sistemlerinin farklı operasyonel senaryolarda kullanımının denenmesine imkân sağladı. Tatbikatla, deniz harekâtında yeni teknolojilerin etkinliğinin artırılması ve gelecekteki görevlerde insanlı ve insansız platformların koordineli biçimde kullanılmasına yönelik tecrübe kazanılması amaçlandı.
Seçkin gözlemci günü, insansız deniz araçlarının geçişiyle sona erdi.
Kaynak: AA

Ümit Kocasakal İstanbul Barosu başkanlığına seçildi




