Rafet ULUTÜRK
Bulgaristan Tarım ve Gıda Bakanı İvan Hristanov, devlet kaynaklarının kötüye kullanılmasına ve bakanlık içindeki yolsuzluk şüphelerine karşı sert bir mücadele başlattıklarını açıkladı.
Ulusal televizyon kanalında yaptığı açıklamada Hristanov, “Tarım bütçesini sömüren mafyatik yapılara asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
DANS’a Suç Duyurusu ve İç Denetimler
Bakan, Tarım ve Gıda Bakanlığı bünyesinde kamu ihaleleri ve sözleşmelerle ilgili kapsamlı incelemeler yürütüldüğünü belirtti. Tespit edilen usulsüzlükler ve bakanlık içine sızdırıldığı iddia edilen personel aracılığıyla bilgi sızdırılması şüphesi nedeniyle Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı’na (DANS) resmi bildirimde bulunulduğunu açıkladı.
Hristanov’a göre, kamu kaynaklarından çıkar sağlayan organize yapılar uzun süredir sistem içinde faaliyet gösteriyordu.
“Canlarını acıttık, bu yüzden bize karşı sert saldırılar var. Devlet mekanizmasında mafya bozuntularına yer yok,” dedi.
“Toplu Rapor” Şüphesi: Sabotaj İddiası
Denetimler sırasında çok sayıda personelin aynı dönemde sağlık raporu alarak izne ayrıldığını belirten Bakan, bunun kontrol süreçlerini sabote etmeye yönelik organize bir girişim olabileceğini söyledi.
Hristanov, tarım sektöründe yolsuzlukla mücadelenin yalnızca mali disiplin değil, aynı zamanda Bulgar üreticilerinin korunması ve kamu kaynaklarının doğru kullanılması anlamına geldiğini vurguladı.
Devlet Arazisi Satışı Hakkındaki Açıklama
Bakan ayrıca, Kasım 2021’de İvaylo Kaluşev’in organizasyonu tarafından devlet arazisi satın alınmasına ilişkin tartışmalı işlemi de değerlendirdi. Satışın o dönemde yürürlükte olan mevzuata uygun şekilde ve resmi tarifeye göre belirlenen bedel üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti.
Söz konusu arazinin, daha önce satın alınmış olan eski “Petrohan” dağ evi binasına bitişik alan olarak, ihalesiz şekilde devredildiğini ifade eden Hristanov, fiyatın piyasa değerinin üzerinde olduğu iddialarını reddetti.
Olası Hürmüz Boğazı Krizine Karşı Senaryo Analizleri
Bakanlıkta eş zamanlı olarak uluslararası gelişmelere ilişkin ekonomik senaryoların da hazırlandığını belirten Hristanov, özellikle Hürmüz Boğazı’nın olası kapanması durumunda ortaya çıkabilecek etkilerin analiz edildiğini açıkladı.
Bu çalışmaların:
Gübre fiyatları
Enerji maliyetleri
Tarımsal üretim maliyetleri
üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri kapsadığını söyledi.
Bulgaristan’ın Orta Doğu’dan sıvılaştırılmış doğalgaz ve petrol tedarikine bağımlılığının sınırlı olduğunu belirten Bakan, tarım sektöründe ciddi bir sarsıntı beklenmediğini ifade etti. Amaçlarının üretimde istikrarı sağlamak ve çiftçileri korumak olduğunu dile getirdi.
Milyonlarca Levalık İhale İncelemede
Hristanov ayrıca, on milyonlarca leva tutarındaki bir kamu ihalesine ilişkin usulsüzlük iddiaları hakkında incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Sürece Bakanlık Müfettişliği ve İç Denetim biriminin yanı sıra Devlet Mali Denetim Ajansı’nın da dahil olacağı belirtildi.
Bakan, dosyanın savcılığa intikal ettirileceğinden emin olduğunu söyledi.

България на кръстопът: Време за смела системна промяна
Bulgaristan %100 paralel sayım sonuçlarına göre: Parlamento’ya 4 parti giriyor
Avrupa medyası nasıl yorumluyor?
Turgut Özal ve Bulgaristan Türkleri: Bir Devlet Adamlığının Ötesinde, Bir Vefa Hikâyesi
Macaristan’da tarihi seçim: Sandıklar kapandı, katılım rekor kırdı
Bulgaristan’da oy satın alma operasyonlarında 1 milyon avro ele geçirildi
Yarım Kalmış Bir Hayatın Şiiri: Recep Küpçü’ye Dair