İSTANBUL – 25 Ekim 2026

Bulgaristan cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki bir sandık seçim komisyonunda, başkanın Bulgarcayı yeterince bilmemesi nedeniyle sorun yaşandı. Başkanın değiştirilmesi için Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonuna (CİK) başvuru yapıldı.

Bulgaristan Ulusal Radyosunun (BNR) aktardığı bilgilere göre, komisyon başkanı daha sonra kendi isteğiyle görevinden ayrıldı. Başkanın görevlerini geçici olarak başkan yardımcısı üstlendi. Değişikliğin resmiyet kazanması için CİK’in karar vermesi bekleniyor.

İstanbul’da seçimlere katılım düşük kaldı

Bulgaristan cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında İstanbul’da 22 sandık kuruldu. Saat 14.00 itibarıyla yalnızca 1.244 seçmen oy kullanmıştı. Seçim gününün sona ermesine yaklaşık iki saat kala da sandıklarda yoğunluk gözlenmedi.

Yeni uygulama seçmenleri zorladı

Bu yılki seçimlerde, önceden elektronik başvuru yapmayan ve oy kullanmak için sandık başında beyanname doldurması gereken seçmenlere yönelik yeni bir uygulama yürürlüğe girdi. Buna göre seçmenlerin beyannameyi seçim komisyonu üyelerinin önünde bizzat doldurması gerekiyor.

Önceki seçimlerde Bulgarcayı yeterince bilmeyen seçmenlere, bu dili iyi bilen gönüllüler yardımcı olabiliyordu. Yeni uygulama ise özellikle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş ve Bulgarca yazmakta zorlanan vatandaşların oy kullanma sürecini güçleştirdi.

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının seçimlere katılımının düşük seyretmesinde bu uygulamanın da etkili olduğu bildirildi.

Kaynak: bnrnews.bg

Yazar