İSTANBUL – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi. Önce baş başa, ardından heyetler arası formatta gerçekleştirilen görüşmeler yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmelerde diplomatik çözüm arayışları, bölgesel güvenlik ve savunma sanayii alanındaki işbirliği ele alındı.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, İstanbul’un daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak diplomasi kanallarının yeniden etkinleştirilmesinin önemine dikkati çekti.
Erdoğan, adil bir barışın sağlanması halinde hiçbir tarafın yenilmiş sayılmayacağını belirterek, barış için gerekli koşulların oluşturulmasına katkı sunmaya ve Türkiye’nin tüm kaynaklarını seferber etmeye hazır olduğunu ifade etti.
Zelenskiy’den Türkiye’ye teşekkür
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteğe teşekkür etti.
Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Zelenskiy, Türkiye ile bu alanda çeşitli fikir ve önerileri değerlendirdiklerini söyledi.
Zelenskiy, Karadeniz’de güvenli ulaşımın sağlanması ve bölgede normal hayatın yeniden tesis edilmesi yönündeki çabaların önemini vurguladı.
Tahıl Koridoru ve savunma sanayii gündemde
Görüşmede Karadeniz Tahıl Koridoru’nun işleyişinin sürdürülmesi konusunda da mutabakata varıldığı bildirildi. Zelenskiy, Türkiye ile tahıl sevkiyatının devamı ve Karadeniz’deki güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini açıkladı.
Savunma sanayii başta olmak üzere farklı alanlarda ikili işbirliğinin genişletilmesi de toplantının gündeminde yer aldı. Zelenskiy, Ukrayna’nın Türkiye ile bu alanlardaki ortaklığını geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.
Ukrayna lideri, olası Rusya-Ukrayna müzakere süreçlerine katkı sağlama yönündeki diplomatik girişimleri dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etti.
Üst düzey heyetler görüşmelere katıldı
Türkiye heyetinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın yer aldı. Ukrayna heyetine ise Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga ve Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov eşlik etti.
İstanbul’daki temaslar, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimleri ve Karadeniz’de güvenliğin sağlanmasına ilişkin çabaları çerçevesinde gerçekleştirildi.
Kaynak: TRT Avaz

Erdoğan: Türkiye barış için tüm kaynaklarını seferber etmeye hazır
Türkiye ve Kazakistan ticarette 15 milyar dolarlık hedefe odaklandı
İstanbul’dan Buhara, Andican ve Termiz’e direkt uçuşlar başlıyor




