Bulgaristan Enerji Bakanı İva Petrova, Tuna Nehri’ndeki tarihi düşük su seviyesi nedeniyle ülkenin tek nükleer enerji tesisi olan Kozloduy Nükleer Santrali’ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, Enerji Bakanlığı uzmanları, Bulgar Enerji Holdingi ve Elektrik Sistem Operatörü temsilcileri de yer aldı.
Ziyaret kapsamında, santralin faaliyette bulunan 5 ve 6 numaralı reaktörlerinin mevcut durumu, düşük su seviyesinin soğutma sistemleri üzerindeki etkisi ve elektrik arz güvenliğinin korunması için alınan tedbirler değerlendirildi. Yetkililer, Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin son yılların en düşük düzeylerine inmesine rağmen her iki reaktörün de planlanan üretim programına uygun şekilde çalışmayı sürdürdüğünü bildirdi.
Enerji Bakanlığı, olası risklere karşı özel bir çalışma grubu oluşturulduğunu ve santralin güvenli işletimini sağlamak amacıyla kapsamlı bir eylem planının uygulandığını açıkladı. Ayrıca Bulgaristan ile Sırbistan arasında, Demirkapı (Đerdap) Hidroelektrik Kompleksi üzerinden Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin kritik eşiklerin üzerinde tutulmasına yönelik teknik koordinasyonun sürdüğü belirtildi.
Yetkililer, Tuna Nehri suyunun nükleer reaktörleri değil, santralin konvansiyonel bölümündeki buhar yoğunlaştırıcılarını soğutmak için kullanıldığını vurguladı. Santralin kendi kıyı pompa istasyonu ve sürekli su seviyesi izleme sistemi sayesinde güvenli işletmenin sürdürüldüğü ifade edilirken, Bakan Petrova enerji arz güvenliğinin korunması için gelişmelerin yakından takip edilmeye devam edeceğini söyledi.
Kaynak: BTA

Romanya: Bulgaristan ile Avrupa Elektrik Piyasasında Öngörülebilirliği Sağlayacak Çözüm İçin Çalışıyoruz
Düşük Tuna Su Seviyesi Balkanlar’da Enerji Krizi Endişesini Artırıyor
Enerji Bakanı İva Petrova, Düşük Tuna Seviyesi Nedeniyle Kozloduy Nükleer Santrali’ni Ziyaret Etti
Bulgaristan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin 25 Ekim’de Yapılmasına İlişkin Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı
Yotova: Bulgaristan En Güvenli Turizm Destinasyonlarından Biri, Çatışmalardan Kaynaklı Bir Tehdit Yok
Tuna Nehri’nde Su Seviyesi Düşmeye Devam Ediyor
Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda Trafik Yoğunluğu Sürüyor