Bulgaristan hükümeti, ABD’nin Orta Doğu’daki askeri operasyonlarına destek amacıyla en fazla sekiz yakıt ikmal uçağının Bezmer Hava Üssü’nde konuşlandırılmasına ilişkin talebi parlamentonun onayına sunmaya hazırlanıyor. Talebin, iki ülke arasında 2006 yılında imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında iletildiği belirtildi.

Başbakan Rumen Radev, Sofya’da düzenlenen Bulgaristan Büyükelçileri Yıllık Konferansı’nda yaptığı açıklamada, yabancı askeri unsurların Bulgaristan topraklarında konuşlandırılabilmesi için ülke yasaları gereğince Ulusal Meclis’in onayının zorunlu olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda Bakanlar Kurulu’nun konuyu parlamentoya taşıyacağını ifade etti.

Bezmer Hava Üssü’nün Bulgaristan ile ABD tarafından ortak kullanılan askeri tesislerden biri olduğuna dikkat çeken Radev, daha önce ABD’ye ait yakıt ikmal uçaklarının Sofya Havalimanı’nda konuşlandırılmasının kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu hatırlattı. Yeni önerinin, askeri uçakların sivil bir havalimanı yerine askeri bir üsse konuşlandırılmasını öngördüğünü belirtti.

Parlamentonun onay vermesi halinde ABD’ye ait yakıt ikmal uçaklarının belirli bir süre için Bezmer Hava Üssü’nde konuşlandırılması planlanıyor. Hükümet, bu adımın hem Bulgaristan’ın uluslararası yükümlülükleri hem de ulusal mevzuat çerçevesinde değerlendirileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Kırcaalihaber

Yazar