Bulgaristan, 1980 yılından bu yana yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmaya çalışılan 3 binden fazla kültürel varlığı Türkiye’ye iade etti. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, iki ülke arasındaki yakın iş birliği sayesinde kaçakçılıkla mücadelede önemli sonuçlar elde edilirken, Bulgaristan bu alanda Türkiye ile en etkin iş birliği yapan ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, Bulgaristan ile kültür varlıklarının korunması konusunda uzun yıllardır etkili bir iş birliği yürütüldüğünü belirtti. Boz, sınır kapılarında veya operasyonlarda ele geçirilen ve diğer ülkeye ait olduğu tespit edilen eserlerin, hukuki süreçlerin ardından hızlı şekilde iade edildiğini ifade etti.
Son yıllardaki en dikkat çekici iadelerden biri, 2023 yılında Türkiye’ye teslim edilen 2 bin 940 tarihi sikke oldu. Bunun yanı sıra, 2. yüzyıla ait mermer bir kadın heykeli ile çeşitli Anadolu kökenli metal eserler de Bulgar makamları tarafından Türkiye’ye teslim edildi. Eserlerin kökeni, iki ülkenin uzmanlarının ortak çalışmalarıyla tespit edildi.
Yetkililer, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki kültürel miras alanındaki iş birliğinin, kaçakçılıkla mücadelede örnek bir model oluşturduğunu vurgularken, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin ait oldukları ülkelere kazandırılması yönündeki ortak çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
Kaynak: BTA

Sırbistan ve Kuzey Makedonya, Bölgesel İş Birliğini Güçlendirme Kararlılığını Vurguladı
Hırvatistan’da Enflasyon Temmuz Ayında Yüzde 3,9’a Geriledi
Karadeniz Denizaltı Elektrik Kablosu Projesi Hazırlık Aşamasında İlerliyor
Yunanistan, “HELLAS-SPACE 2.0” Ulusal Uzay Programını Tanıttı
Atina Yakınlarında Yangın Söndürme Helikopterlerinin Çarpışması Sonucu 2 Kişi Hayatını Kaybetti
Kosova’da Savaş Dönemine Ait İkinci Şüpheli Toplu Mezar Ortaya Çıkarıldı
Bulgaristan, 1980’den Bu Yana Türkiye’ye 3 Binden Fazla Kültürel Varlığı İade Etti