Romanya’nın başkenti Bükreş’in Belediye Başkanı Ciprian Ciucu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iki başkent arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir araya geldi. Görüşmede ekonomik iş birliği, turizm, kültür ve şehircilik alanlarında ortak projeler ele alındı.

İki başkent arasında yeni iş birliği alanları

Bükreş ve Ankara, 1998 yılından bu yana kardeş şehir statüsünde bulunuyor. Bükreş Belediye Başkanı Ciprian Ciucu, son yıllarda iki şehir arasındaki ilişkilerin yeterince yoğun olmadığını belirterek görev süresi boyunca kardeş şehir ilişkilerini canlandırmayı hedeflediğini ifade etti.

Görüşmede, iki başkentteki şirketler arasında doğrudan bağlantılar kurulması ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da şirketler arasındaki temasların gelecekteki iş birlikleri açısından önem taşıdığını vurguladı. <Cite refs={[“turn421515search0″,”turn421515search1”]}/>

Tarihi yapıların güçlendirilmesi gündemde

Toplantının önemli başlıklarından biri de şehirlerdeki eski yapıların güçlendirilmesi oldu. Bükreş yönetimi, Ankara’nın deprem risklerine karşı yapıların güçlendirilmesi konusundaki deneyiminden yararlanmak istiyor.

Özellikle Bükreş’in Eski Şehir bölgesindeki yapıların sağlamlaştırılması ve kentsel dokunun korunması konusunda teknik bilgi paylaşımı yapılması değerlendirildi.

Turizm ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor

İki belediye başkanı, Ankara ile Bükreş arasındaki turizm hareketliliğinin artırılması ve hava ulaşımının geliştirilmesi konularını da görüştü. Daha iyi hava bağlantılarının, iki şehir arasında kısa süreli seyahatleri kolaylaştırarak karşılıklı ziyaretleri artırabileceği belirtildi.

Üniversiteler, kültür kurumları ve iş dünyası arasında temasların geliştirilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı. Sağlık hizmetleri alanında iş birliği ve yeni yatırım olanakları da gündeme geldi.

Türkiye-Romanya ilişkilerine yerel yönetimler boyutunda katkı

Mansur Yavaş, Romanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine verdiği desteğin önemine değinerek iki ülke arasında kalıcı dostluk ve ortak refahın geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Görüşme, Ankara ve Bükreş arasındaki kardeş şehir ilişkisinin ekonomik, kültürel ve turistik alanlarda somut projelerle güçlendirilmesine yönelik karşılıklı iradeyi ortaya koydu.

Kaynak: BTA

Fotoğraf: QHA

Yazar