Doğal ürünlerin değerinin daha bir bilinir olduğu, hemen herkesin gerçekten "organik" ürünlerin peşine düştüğü zamanlarda yaşıyoruz.
Tıpkı çocukluğumuzda annelerimizin bizim için hazırladığı gibi ıhlamur çayları hazırlayıp hastalıklara savaş açıyor, zencefili, balı evimizden eksik etmiyoruz.
Peki ama tüm bu "şifalı bitkiler"i ne kadar tanıyoruz?
En bilineninden adını belki de hiç duymadıklarınıza dek, mutlaka tanışmanız gereken şifalı bitkileri tüm yönleriyle tanımaya, bu şifalı bitkilerin faydalarını, nasıl kullanıldıklarını ve varsa yan etkilerini, zararlarını öğrenmeye hazırsanız sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Buyurunuz, karşınızda mutlaka tanışmanız gereken şifalı bitkiler...
Tam bir hastalık savar: Ihlamur

Ne işe yarıyor: Ihlamurun faydaları
Ihlamuru grip, nezle gibi kış hastalıklarıyla mücadele ederken çok sık kullanıyoruz ama ıhlamurun faydaları bu kadarla sınırlı değil aslında.
- Ihlamur, vücutta sakinleştirici bir etki yaratarak sinir, stres gibi durumlardan bizi kurtarıyor.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor.
- Hastalıklara yakalandığımızda da bizi yalnız bırakmayan ıhlamur, özellikle bir türlü kesilmeyen öksürüğe ve sökülmeyen balgama çare oluyor, boğazı yumuşatıyor.
- Sindirim sistemimizin sağlıkla çalışmasını sağlıyor, bu sayede hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor.
- Ihlamur çayı yapılıp aç karnına içildiğinde kilo vermeye yardımcı oluyor.
- İdrar söktürücü bir etki gösteriyor, vücutta oluşan ödemlerin, şişkinliklerin iyileşmesine destek oluyor.
- Kansızlık konusunda da vücuda destek olduğu biliniyor.
Nasıl kullanılıyor: Ihlamur çayı tarifi

Sade bir ıhlamur çayı için gerekli malzemeler sadece şunlar: Bir tutam kurutulmuş ıhlamur ve 1 su bardağı kaynamış su.
Ihlamur çayı nasıl yapılır: Kaynatıp bir kenara aldığınız suyun içine ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini atın, yaklaşık 10 dakika kadar bu şekilde demlenmesini sağlayın. Ardından yaprakları ayırmak için süzün ve afiyetle için.
Ancak dilerseniz, diğer birçok şifalı malzemeden de destek alabilir, hazırladığınız bu çayın içine bal ya da tarçın gibi çeşitli malzemeler ekleyebilirsiniz tabii, tercih sizin.
Ihlamurun da kullanıldığı, bol malzemeli bir kış çayı tarifi isterseniz sizi hemen bağışıklık sistemini güçlendiren çay tarifimize doğru da alabiliriz.
Tazesi, tozu fark etmez: Zencefil

Tıpkı ıhlamur gibi akla en çok kış aylarında gelse de o da aslında tazesiyle, tozuyla tüm yıl evinizde bulunması gerekenlerden.
Ne işe yarıyor: Zencefilin faydaları
Zencefilin faydaları da aslında bir bir saymaya başlayınca sonu gelmeyecek kadar fazla ama biz yine de herkesin bilmesi gerekenleri şöyle aşağıya bırakalım.
- Zencefil, kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan bileşenleri sayesinde vücudun ısınmasını sağlıyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirip grip ve nezleyle mücadelemizde yanımızda yer alıyor.
- Özellikle boğaz ağrılarının daha hızlı iyileşmesine destek oluyor. Bal ile birlikte tüketildiğinde bu etkisi daha da ortaya çıkıyor.
- İştah açıcı bir etki gösteriyor.
- Mide bulantılarının hızla geçmesini sağlıyor.
- Doğal bir ağrı kesici görevi görüp vücudun birçok yerinde oluşan ağrılara iyi geliyor.
- Bu özelliği adet dönemindeki kadınların sancıları üzerinde de etkili oluyor, ağrıları hafifletiyor.
- Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olarak stres ve sinirlilik gibi durumların da azalmasına ve hatta bitmesine yardımcı oluyor.
- Gaz sancıları çekenlerin sorununa çözüm oluyor.
Nasıl kullanılıyor: Zencefilin kullanımı
Zencefilin birçok kullanım şekli bulunuyor yukarıda da söylediğimiz gibi. Taze olarak yemeklere, salatalara ve hatta tatlılara eklenebilen zencefil, toz haliyle de kendine birçok tarifin içinde yer buluyor. Bunun dışında faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak isteyenler onu genel olarak zencefil çayı yaparak değerlendiriyor ya da bal-zencefil karışımı hazırlayarak tüketiyor.
Sadece poğaçaların üstüne serpmek olmaz: Çörek otu
Çörek otu tarlalarda yetiştirilen ve boyu yaklaşık 50 santimetreye kadar ulaşabilen bir bitki aslında. Bizim çörek otu olarak andığımız o siyah küçük taneciklerse yine bu bitkinin dallarından çıkarılıyor ve tam bir şifa deposu olarak önemli işlere imza atıyor.
Ne işe yarıyor: Çörek otunun faydaları
Yüzlerce yıl öncesinde tedavi amaçlı olarak kullanılan bitkilerden biri olan çörek otu, zamanla faydaları unutulup mutfaklara sadece lezzetiyle konuk olmaya başlamış bitkilerden. Oysa minicik cüssesinin altında öyle çok fayda saklı ki... Öğrenince siz de bize hak vereceksiniz, eminiz.
- Çörek otu, vücutta iltihapların oluşmasını önlüyor, bu özelliği hali hazırda iltihaplı olan bölgeler üzerinde de daha hızlı bir iyileşme sağlıyor.
- Antioksidan özelliği göstermesi sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor, olası birçok hastalığın önüne geçiyor.
- Antioksidan özelliği, en çok da karaciğer ve böbreklerin rahat etmesini sağlıyor, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırdığından bu organlarımızın kanı temizlemek için fazla mesai yapmasının önüne geçmiş oluyor.
- Kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu biliniyor, hatta bu nedenle birçok şeker hastasının evinden eksik olmuyor.
- Kötü kolesterolü dengelediği ve idrar söktürücü bir etki gösterdiği de biliniyor.
Nasıl kullanılıyor: Çörek otunun kullanımı
Çörek otu en çok poğaçaların, böreklerin üzerine serpiştirilerek mutfaklarda boy gösterse de aslında onun faydalarından yararlanmak için çörek otunu daha farklı şekillerde de kullanmak gerekiyor. Dilerseniz bir kase yoğurdun içine serpiştirerek tüketebilir, salatalarınızın içine ekleyebilir ya da piyasada kolayca bulabileceğiniz çörek otu yağını harici olarak kullanarak cildiniz için fayda sağlayabilirsiniz.
Önemli bir uyarı: Çörek otunu asla ara vermeden, her gün kullanmayın. Güçlü etkileri olduğundan vücudunuza hiç fark etmeden zarar verebilirsiniz, aman diyelim. Eğer bir gün yaklaşık 1-2 yemek kaşığı kadar kullanırsanız en az 1 ya da 2 gün ara verip yeniden 1 gün tüketmelisiniz.
Doğal antibiyotik diye boşa dememişler: Sarımsak

Ne işe yarıyor: Sarımsağın faydaları
En bilinen faydalarından biri, sarımsağın tansiyonu dengelemede büyük rol oynadığı bildiğiniz gibi. Bunun yanı sıra sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmede de en etkili olan bitkilerden bir tanesi. Peki ya bunlardan başka?
- Sarımsak, vücutta oluşan iltihaplanmaların da önüne geçiyor, var olan iltihapların da daha kısa sürede kuruyup iyileşmesini sağlıyor.
- Birçok kanser türüne karşı vücudu koruyucu etki gösteriyor.
- Birçok insanın günlük sorunu haline gelen, sinir, stres, gerginlik gibi durumlarda vücudu rahatlatıyor.
- Kötü kolesterolün dengelenmesinde vücuda yardımcı oluyor.
Nasıl kullanılıyor: Sarımsağın kullanımı
Sarımsak hem çiğ hem de pişmiş olarak birçok yemeğin içine, cacık, salata gibi yancı lezzetlerin içine dahil olabiliyor. Tek başına da şifa niyetine yiyenler olduğu biliniyor. Öyle ki bu konuda birçok araştırma yapılıyor. Merak edenleri "6 Diş Kavrulmuş Sarımsak Yediğinizde İlk 24 Saat İçinde Vücutta Neler Oluyor?" başlıklı yazımıza alabiliriz.
Unutmadan, sarımsakla nefis bir sarımsak çayı da hazırlayabilirsiniz, "O nasıl olacak ki?" diyenleri de sarımsak çayı tarifimize bekleriz.
O bir efsane: Keçiboynuzu

Ne işe yarıyor: Keçiboynuzunun faydaları
Keçiboynuzunun içinde bol bol mineral ve vitamin bulunuyor. Doğal olarak vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlıyor desek yanlış olmaz. O faydalar neler mi? Hemen anlatalım.
- Solunum yolu enfeksiyonlarının çabucak iyileşmesine destek oluyor.
- Kemiklerin güçlenmesinde önemli bir rol oynuyor. İleri yaşlarda görülen kemik erimelerinin de en az hasarla atlatılmasına destek oluyor.
- Kolesterolü düşürmede de önemli etkileri olduğu biliniyor.
- Bu özelliğiyle çeşitli kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
- Antioksidan özellikler gösterdiğinden hem cildi hem de organlarımızı temizliyor, daha ışıl ışıl ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Nasıl kullanılıyor: Keçiboynuzunun kullanımı
Keçiboynuzu biraz sert bir bitki olsa da kuruyemişçilerde ve aktarlarda bulabileceğiniz halini tek başına yiyenler bulunuyor ancak bu, dişlere zarar verebileceğinden dileyenler keçiboynuzunu toz haline getirip ya da toz halinde satın alıp tatlı yapımında kullanabiliyor. Keçiboynuzu, çay olarak da tüketiliyor.
Keçiboynuzundan nasıl çay yapılır merak ediyorsanız 2 farklı demleme şeklini ayrıntılarıyla anlattığımız keçiboynuzu çayı tarifimize göz atabilirsiniz.
Biraz daha az bilinenlere doğru gidelim o zaman:Alıç
Yukarıda saydığımız bitkilerin çoğunu zaten biliyor, kullanıyordunuz belki ama şifalı bitkiler öyle uçsuz bucaksız ki içinde henüz tanımadıklarınız olabilir. Ülkemizde en çok Sivas ve çevresinde yetişen alıç bitkisi, nisan-haziran ayları arasında taze olarak meyveleri bulunabilen bir bitki.
Ancak hemen endişelenmeyin çünkü bu meyvelerin kurutulmuş hali tüm yıl boyunca aktarlarda bulunabiliyor. Aynı zamanda hazır olarak çayı ve sirkesi de yapılıyor. Yani siz yeter ki alıçtan faydalanmak isteyin, gerisi kolay diyor ve alıçtan nasıl faydalanabilirsiniz bunu anlatmaya koyuluyoruz.
Ne işe yarıyor: Alıcın faydaları
- Alış kan akışının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlayarak kalp ve damar sağlığını korumada en önemli şifalı bitkiler arasında yer alıyor.
- Bu sayede kalp krizi ve felç gibi birçok hastalıktan da bizi koruyor.
- Yine kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağladığı için beynin de işlevselliğini koruyor, hafızayı güçlendirip sinir-stresten vücudumuzu uzak tutuyor.
- İdrar söktürücü bir etkisi bulunuyor.
- Sindirim sistemine destek olarak gaz sancısı ve mide ağrısı ve hazımsızlık gibi sorunların elinden geldiğince hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyor.
Nasıl kullanılıyor: Alıcın kullanımı

Çayı, reçeli, marmeladı ve hatta sirkesi de yapılabiliyor. Alıç bitkisini daha yakından tanımak isteyenleri onu tüm yönleriyle anlattığımız şu yazımıza da bekleriz diyor ve bir sonraki şifalı bitkimizle sizi tanıştırıyoruz.
Kansere karşı koruduğu söylenen mucize bitki: Işgın otu

Ne işe yarıyor: Işgın otunun faydaları
- Işgın otu, hücrelerin yenilenmesine destek olma özelliği nedeniyle birçok kanser türüne karşı vücudumuzu koruyucu bir etki gösteriyor.
- Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olarak hazmı kolaylaştırıyor.
- Bu etkisi nedeniyle iştah açıcı bir özellik de gösteriyor, kilo almak isteyenlerin ellerinden düşürmemesi gereken bir lezzete dönüşüyor.
- Kan şekerini düzene soktuğundan şeker hastalığına olumlu etkilerde bulunuyor.
- Kötü kolesterolü düşürmede de önemli bir rol oynuyor.
- Hücre yenileme özelliği cilde de çok iyi geliyor, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.
Nasıl kullanılıyor: Işgın otunun kullanımı

Adında şifa var: Kudret narı

Ne işe yarıyor: Kudret narının faydaları
- Kudret narının faydaları arasında en bilinen mide rahatsızlıklarına karşı açtığı savaş aslında. Mideyi rahatlatan bu bitki aynı zamanda bağırsak tembelliğinin de önüne geçmeyi biliyor.
- Gırtlak ve meme kanseri gibi birçok kanser türüne karşı vücudu koruyor, bu hastalıklara yakalanmış olanlarınsa iyileşme sürecine destek olduğu iddia ediliyor.
- Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşme süreçlerine destek oluyor.
- Ciltte oluşan daha birçok yanık ve yaranın daha hızlı iyileşmesini de sağlıyor.
- Hücrelerin yenilenmesine ön ayak oluyor.
- Vücutta oluşan tümörlerin büyüyüp çoğalmasının önüne geçiyor.
Nasıl kullanılıyor: Kudret narının kullanımı

Aynı şekilde aktarlarda kudret narını macun şeklinde de bulmanız mümkün, bizden söylemesi.
Keşke her yerde yetişse: Çiriş otu

Ne işe yarıyor: Çiriş otunun faydaları
- Çiriş otu, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesine ön ayak oluyor.
- Regl dönemlerinin düzenlenmesinde destek oluyor.
- Vücutta oluşan iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor, bu gibi sebeplerle ciltte oluşan sivilce ve aknelerin de hızla geçmesine yardımcı oluyor.
- Saç dökülmelerini en aza indirmesi ve emziren kadınların sütlerini artırması nedeniyle de çok tercih ediliyor.
Nasıl kullanılıyor: Çiriş otunun kullanımı

Kavurması, böreği ve hatta çayı da yapılan bu bitkiden hazırladıklarınızı afiyetle yiyip içebilir ya da çay halini ılımasını bekledikten sonra doğrudan cildinize ya da saçınıza sürerek faydalanabilirsiniz.
İğdeyle karıştırılsa da aslında o bambaşka: Hünnap
Hünnap, görüntüsü açısından ilk bakışta iğdeye benzetilen ama iğdeden çok daha farklı bir dokuya, tada ve en önemlisi de faydalara sahip olan bir bitki. Halk arasında "innabi", "ünnap" gibi isimlerle de anılan hünnap meyvesi küçücük bünyesinde barındırdığı faydalarla bir an önce tanışmanız gerekenlerden biri.
Ne işe yarıyor: Hünnabın faydaları
- Hünnap, yukarıdaki diğer tüm şifalı bitkiler gibi bağışıklık sistemimizi güçlendirme konusunda tam bir uzman.
- İçindeki B3 vitamininin etkisiyle kan dolaşımını ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiliyor.
- Çok güçlü bir antioksidan özelliği bulunduğundan kansere karşı da koruduğu söyleniyor.
- Kabızlık sorununa çözüm oluyor.
- Vücuda enerji verip zinde kalmamıza yardımcı oluyor.
- Özellikle çocuk ve gençlerde kemik ve kas gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı oluyor.
Nasıl kullanılıyor: Hünnabın kullanımı

Hünnabı taze olarak bir meyve gibi afiyetle yiyebilir, reçelini yapabilir ve tatlılara ilave edebilirsiniz.
Tazesini bulamadığınızda ise kurutulmuş halini tüm yıl boyunca güvenilir aktarlardan temin edebilirsiniz, bizden söylemesi.